Körde från Nigeria till Tyskland för att arbeta som lastbilschaufför

Skulle du köra mer än 7 000 km för ditt drömjobb? Kingsley Igbinovia från Nigeria gjorde det. Efter en lång resa, bokstavligt talat, arbetar han nu som lastbilschaufför i Tyskland.

Han var bara 16 år när han lämnade Nigeria med siktet inställt på chaufförsjobb i Italien, Österrike eller Tyskland. Efter knappt ett års resande befann han sig äntligen i en lägenhet i Tyskland.

Kingsley nästa mål var att lära sig språket, få en gymnasieexamen och utbilda sig till lastbilschaufför. Sagt och gjort.

Kingsleys skolchef hörde talas om den ambitiösa killen. Vilket i sin tur ledde till att skolchefen ringde till Uwe Witt, Branch Manager på DB Schenker, och rekommenderar Kingsley. Varpå Uwe berättar att DB Schenker desperat letar efter förare.

Till en början är Uwe skeptisk. Utbildningen är krävande och dessutom enklare att greppa om deltagaren har arbetat med motorer tidigare. Den är på tyska och Kingsley hade bara varit i Tyskland i ett år. Men Uwe är ändå övertygad! Efter en praktikplats erbjuder han Kingsley en utbildningstjänst som han slutför framgångsrikt inom tre år.

Väldigt snart visar sig den målinriktade killen från Nigeria vara en riktig talang. Han lär sig snabbt och avlastar de andra förarna.
– Jag hade inte kunnat göra det utan DB Schenker, berättar Kingsley.

– Och jag får göra det jag gillar bäst, att köra bil och att vara med människor, säger han.

Idag är Kingsley Igbinovia lastbilschaufför på kortare sträckor.
– Jag kommer in tidigt på morgonen och då får reda på vart jag ska åka. Jag älskar att jag alltid får se nya platser, säger 22-åringen.

Allt är  inte guld och gröna skogar. Långt ifrån, faktiskt. Kingsley har fått kämpa. Att hitta en lägenhet, kämpa mot hot om utvisning och övervinna fördomar är några av alla utmaningar.
– Det var svårt i början, men nu har det blivit mycket bättre, berättar han.
Michael Marx som är Kingsleys ”företagskompis” stöttar honom både på jobbet och när det behövs på fritiden.

Kingsley har redan uppnått många av sina drömmar. I framtiden drömmer han om att ha sitt eget företag.
– Ett eget transportföretag med två eller tre lastbilar. Det skulle vara toppen, säger han. Fascinationen för vägen och det omväxlande arbetet att köra lastbil har bara vuxit sig större.

– Chaufförsyrket är viktigt och kommer att förbli stommen i logistikbranschen i framtiden, avslutar Kingsley.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-09 15:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufför Nigeria Tyskland