”Inresta personer” misstänks ligga bakom stölder av GPS-utrustning för 4 miljoner

Västerbotten och Norrbotten har under hösten drabbats av flera grova stölder av GPS-utrustning ur entreprenadmaskiner kopplade till industrisatsningen i regionen.
Godsvärdet uppgår i nuläget till cirka fyra miljoner kronor.

I Norrbotten utsattes någon gång mellan vecka 37 och vecka 38 fyra grävmaskiner för stölder, tre i Boden och en i Luleå. Efter detta har Västerbotten drabbats vid två tillfällen, det första i Skellefteå vecka 40 när fyra grävmaskiner utsattes och minst fyra GPS-system har stulits i Umeå-trakten under vecka 42.
– Vi misstänker att stölderna utförs av en gruppering av inresta personer från andra länder som möjligen rör sig söderut längs kusten mot Västernorrland och vi befarar att fler stölder kan komma att ske, säger Kristoffer Morén, regional brottssamordnare vid polisen.

Polisen vill uppmana till extra vaksamhet och önskar allmänhetens tips och iakttagelser som kan bidra till att stölderna klaras upp.

Under de senaste veckorna har dessutom Larmtjänst noterat två nya stöldtrender. Det är stölder av radarsensorer och stölder av GPS:er från entreprenadmaskiner. Stölderna av radarsensorer sker främst i Mälardalen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-27 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: GPS Kriminalitet Stölder