Till vänster Peter Svensson och vid hans sida Liane Ask, båda från Sveriges Åkeriföretag. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs. Till vänster Peter Svensson och vid hans sida Liane Ask, båda från Sveriges Åkeriföretag. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs.

Sveriges Åkeriföretag och The Iron Knight på Skånes Truckshow

”Åkeriföretagen ska inte bära världsmarknadsrisken”, säger Sveriges Åkeriföretag som vi träffar på Skåne Truckshow. Samtidigt gäller det att ha koll på det som påverkar företagets ekonomi och här vill man pusha för det nyligen uppdaterade webbverktyget SÅ Index. Och så stannar vi till hos Boije Ovebrink och The Iron Knight för en pratstund.

På Skåne Truckshow träffar vi Sveriges Åkeriföretags representanter Peter Svensson och Liane Ask som är på plats för att träffa människorna som arbetar i transportbranschens verklighet. Liane säger att det märks att det varit ett uppehåll på två år under pandemin då man inte kunnat träffa människor på detta sätt.
– Vi har verkligen längtat, säger Liane.

Vilket är det vanligaste ämnet som tas upp bland dem som kommer hit?
– Utan tvekan bränslepriserna. Sveriges Åkeriföretag har ett mycket bra verktyg för detta, säger hon.

Verktyget hon talar om är det webbaserade heter SÅ Index. Den kostar olika att få tillgång till beroende på om man är medlem i Sveriges Åkeriföretag eller inte. Även stora transportköpare inom exempelvis livsmedelsindustrin och andra företag som använder mycket transporter, använder sig av SÅ Index.

SÅ Index har funnits tidigare, men har nu uppdaterats och består idag av ett grundpaket genom vilket transportköpare, transportsäljare och andra i och omkring transportnäringen, kan hålla kolla på saker som påverkar företagets ekonomi.
– SÅ Index är dessutom mycket lätta att använda eftersom det finns färdiga mallar att fylla i sina uppgifter i exempelvis om personalen och inte minst bränslekostnaderna, säger Liane.

Reduktionsplikten driver upp priserna och Sverige har den högsta reduktionsplikten i diesel inom hela Europa. Hur tänker Sveriges Åkeriföretag kring drivmedelssituationen idag?
– Sveriges Åkeriföretag säger att åkeriföretagen inte ska bära världsmarknadsrisken för vad som händer exempelvis på energimarknaden. Vi är en liten aktör på marknaden, avslutar Liane Ask.

Innan vi lämnar Skåne Truckshow för i år, stannar vi till hos Boije Ovebrink. För den som inte känner till Boije, har han tävlat i truck- och banracing. Han har slagit fem hastighetsrekord för lastbil. Under samma tid varvade han racingen med att vara åkare.

Idag är han ett känt ansikte på olika lastbilsutställningar och mässor där han visar upp sin The Iron Knight med vilken han på Fällfors flygbas uppnådde en medelhastighet av 131 km/h över 500 meter och 169 km/h över 1 000 meter samt en maxhastighet av över 280 km/h.

 

 Boije Ovebrink har slagit fem hastighetsrekord med lastbil. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs.
Boije Ovebrink har slagit fem hastighetsrekord med lastbil. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-21 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: