Foto: Waberer's. Foto: Waberer's.

Waberer’s avslöjar: ”Så mycket tjänar våra förare”

Efter en, enligt Waberer's, "historisk" förändring av sitt lönesystem som infördes i början av augusti, har den ungerska transport- och logistiktjänsteleverantören Waberer's nu avslöjat hur mycket deras internationella lastbilschaufförer tjänar.

I en videoinspelning på Waberer’s officiella Facebook-sida, publicerade företaget under förra veckan en video i vilken en HR-anställd på Waberer’s berättar om företagets senaste ”historiska” lönesystem för internationella förare.

I videon säger företaget att förare på Waberer’s kan tjäna mellan 1 900 – 2 500 euro beroende på länderna de trafikerar, hur många mil de kör och vilka kompetenser de har.

Enligt Waberer’s tillkännagivandet har företaget före augusti betalat en lägre dagsersättning på söndagar och helgdagar för förare som transporterar varor utomlands. Sedan den 1 augusti betalar företaget dock samma dagersättning för varje dag även om det är helgdag.

Ersättningen för en dag är cirka 75 euro för förare som inte trafikerar Storbritannien eller utför ADR-transporter. Förare har rätt att få extra pengar om de sparar bränsle (cirka 1,25 euro per liter) och en så kallad kilometerbonus vilken är cirka 0,05 euro per extra kilometer över tröskeln (antal mil de ska köra). Detta enligt Waberer’s.

Förare som trafikerar Storbritanniens betalas bättre. Dagersättningen är cirka 85 euro plus att de varje gång de korsar kanalen får cirka 37 euro varje gång.

Att beräkna allt detta kan verka något förvirrande, men för att förenkla ger mannen i videon några exempel. Om en förare exempelvis tillbringar 23 dagar med att köra utomlands och gör tre svängar till Storbritannien och dessutom kör 200 mil mer, får föraren netto cirka 1 936 euro. Förare som enbart kör på Storbritannien kan tjäna lite mer per månad – cirka 2 500 euro.

Det är i sammanhanget värt att nämna att medellönen i Ungern 2022, enligt officiella siffror från regeringen, är cirka 936 euro.

Liksom andra vägtransportföretag kämpar Waberer’s med förarbristen och för inte så länge sedan tillkännagav man att företaget rekryterat 79 förare från Indien.

Waberer’s har också börjat bli mer transparent, inte bara när det gäller lönerna det betalar förare, utan också när det gäller vissa förmåner och bonusar som implementerats för att motivera befintliga anställda och attrahera fler arbetssökande.

Nyligen delade man ut priset ”Trucker of the Year” till tre förare i varje affärsenhet i koncernen. Priset delas ut till förare som uppnår följande:
Körde flest kilometer utan olycka eller några större trafiköverträdelser 2021
Jobbade hårt
Tog hand om sina fordon
Levererade varor oskadda
Visat exemplariskt beteende och kommunikation med kollegor
Priset består av en nettobonus på cirka cirka 375 euro.

Dessutom meddelade företaget att det ska erbjuda alla anställda en ledig dag den 1 september till vars barn gick till sin allra första skoldag, skriver trans.info.

Vill du se videon, finns den här.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-05 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbelöning Chaufförslöner Företagstransparens Ungern Waberers