Foto: Göran Rosengren, Arkiv Foto: Göran Rosengren, Arkiv

Regeringen beslutar om nya regler för korta dragbilar

För att öka säkerheten och framkomligheten på svenska vägar har regeringen beslutat om nya regler för korta dragbilar med påhängsvagn, så kallade EU-trailers. Det skriver Infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.

– De senaste åren har vi sett flera allvarliga olyckor där korta dragbilar med släp varit inblandade. Därför skärper nu regeringen reglerna inför vintern för att öka säkerheten för alla som är ute på vägarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Bakgrunden till de nya reglerna är att det varit flera olyckor där lastbilen vridit sig i förhållande till den tillkopplade släpvagnen så att ekipaget vikt sig som en fällkniv.

Risken är störst vid vinterväglag när friktionen mellan vägbanan och däcken inte är tillräcklig. En viktig åtgärd för att hindra detta är att ställa krav på att lastbilen har tillräckligt med tryck på drivande axel. I de nya bestämmelserna regleras hur lasten ska fördelas under vinterperioden 1 december-31 mars för att minska olycksrisken.

Förslaget om nya regler anmäldes till EU-kommissionen i maj och regeringen har nu gått vidare och fattat beslut om att de nya förordningarna ska börja gälla den 1 december 2022.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-01 13:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Dragbilar Fällknivseffekt Trafiksäkerhet