Ebba Busch passade på att provsitta Nova Westerlunds A-traktor utanför Elmiamässan. Foto: Göran Rosengren Ebba Busch passade på att provsitta Nova Westerlunds A-traktor utanför Elmiamässan. Foto: Göran Rosengren

KD-förslag:

Ny behörighet ska få bort A-traktorerna på sikt

Kristdemokraterna, KD, avslöjade under årets Elmia Lastbil att de kommer att föreslå en särskild körkortsbehörighet för ungdomar, som de kallar ”Buschkort” och som ska kunna tas från 16 års ålder. ”Buschkortet” berättigar innehavaren att framföra ”vanlig” personbil i vissa delar av landet, något som KD:s partiledare Ebba Busch tror ska fasa ut A-traktorerna på sikt.

Busch säger till tidningen Proffs att en av grundtankarna är att epa- och A-traktorer på sikt ska fasas ut. Men att helt förbjuda dagens ”30-fordon” är inte aktuellt.
– Vi kommer faktiskt att fortsätta att slåss för en högre hastighetsbegränsning på A-traktorerna i väntan på att vi får fler partier med oss på det här förslaget och får ett undantag inom EU. Men jag tror att vi kommer att få se en naturlig utfasning. Vi vill inte medverka till förtida skrotning av bilar som funkar.

Dagens ”30-begränsning” för A-traktorer kan så klart kännas bra för ungdomarnas föräldrar, men den är inte lika uppskattad av medtrafikanterna – och i synnerhet inte av yrkeschaufförerna som oftast har tider att passa. Att köra om en traktor är på vissa vägar inte det enklaste och kan innebära att det ibland uppstår trafikfarliga situationer.

Utanför Elmiamässan väntar Nova Westerlund, 16 år, med sin A-traktor, en väldigt fin Volvo XC60. Ebba Busch passar på att provsitta bilen. Även om ett ”Buschkort” sannolikt aldrig hinner bli aktuellt för Nova, så är hon positiv till KD-förslaget.
– Jag tycker att idén är superbra och det kommer att underlätta för alla i trafiken.

Trafiken är som bekant ett samspel mellan samtliga trafikanter. Nova ger både ris och ros till yrkesförarna.
– Vissa tutar och blinkar och vill köra om. Och många kör om trots att det är heldragna linjer. Det är farligt för alla andra och även för mig så klart. Men jag förstår att de kan bli sura, förklarar Nova.

KD:s körkortsförslag bottnar i en motion från en lokal KD-politiker från Laholm, partiets förstanamn i kommunen, Jörgen Nilsson. Partiets representant i trafikutskottet, Magnus Jacobsson, är den som kommer att driva förslaget vidare.

Igår, onsdag, när infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Osbecksgymnasiet i Laholm blev det tydligt vad han ansåg om förslaget.
– Att ha någon slags sämre trafiksäkerhet bara för att man bor på landsbygd, det var nog bland det mest korkade förslag jag hört på länge, säger han till Hallandsposten (Länk till betalartikel).

Jörgen Nilsson, KD:s förstanamn i Laholms kommun och förslagets ”upphovsman”. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Proffs ringer upp Jörgen Nilsson för att höra hur han tänker om ministerns uttalande.
– Eneroth borde ju verkligen läsa på, säger han och skrattar. Menar han att svenska ungdomar har sämre omdöme än 16-åringar i andra delar av världen?

– Amerika, Storbritannien, Irland, Österrike och Finland har i princip det här systemet i olika varianter. Och även vi i Sverige om vi pratar om motorcyklar. Som 16-åring kan du ju idag ta ett A1-kort, menar Jörgen Nilsson.

En längre artikel om ”Buschkortet” kan du läsa i nästa nummer av Proffs. Redaktionen kommer därefter att följa det fortsatta arbetet med den föreslagna körkortsbehörigheten.

Vad tycker du som är yrkesförare om förslaget? Skriv till tidningen och berätta. Skicka ett mejl till ”goran@vagpress.se”.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-08 15:50
Kategori: Nyheter
Taggar: