Den numera körkortslöse föraren sitter i sitt fordon idag, men Polisens avspärrningstejp skyltar med all önskvärd tydlighet att detta ekipage har använts då överträdelser begåtts. Den numera körkortslöse föraren sitter i sitt fordon idag, men Polisens avspärrningstejp skyltar med all önskvärd tydlighet att detta ekipage har använts då överträdelser begåtts.

Obetald vinjett avslöjade rattfylla

Den 20 juli är Helsingborgs bilinspektörer Tommy Berg och Oscar Davidson ute på vägarna och bakom dem finns en polisbil. På ”menyn” står bland annat kontroll av att vägvinjetten betalats av de många utländska ekipage som rullar på de svenska vägarna.

Redan första trailerdragaren de kollar visar sig inte ha betalat vinjetten.
– Vi stannar det polska ekipaget vid Hyllinge utmed E4:an och förarens böter om 3 000 kronor samt vinjetten betalas in direkt, säger Tommy.

De rullar ut igen och redan det tredje trailerekipaget de kör om, också det polskt, har inte betalat vägvinjetten, men här tar det inte slut med det.

Istället för att betala böter och vägvinjett slutar det med att föraren grips. När Oscar gör ett alkoholtest på föraren är detta positivt och därmed ska föraren göra om utandningsprovet i en evidenzer och på grund av olika omständigheter tar det nästan en timme innan det utandningsprovet kan göras. Resultatet som då blir 0,61 promille, har förmodligen varit högre tidigare.

Förarens körkort omhändertas, men han försätts på fri fot och idag den 21 juli ser Tommy och Oscar den numera körkortslösa föraren sitta i fordonet. Hur ärendet fortsätter vet vi ännu inte.

Tommy och Oscar tycker det är viktigt att emellanåt vara mobila i sina kontroller.
– Just dessa obetalda vinjetter lyckas ofta att komma förbi vår kontrollplats om de inte utmärker sig på annat sätt och det gör att det kanske blir lönsamt i längden att inte betala vinjetten vilket givetvis är väldigt trist, avslutar Tommy Berg.
Vissa åkerier förekommer oftare än andra och av naturliga skäl drar det till sig Polisens fortlöpande intresse.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-21 15:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Böter Polis Rattfylla Vägvinjett