Godsstölder ur lastbilsekipage klaras inte ofta upp. Kan en annan rubricering av brottet ge det högre prioritet? Godsstölder ur lastbilsekipage klaras inte ofta upp. Kan en annan rubricering av brottet ge det högre prioritet?

Försäkringsbolag vill ha särskild rubricering för godsstölder

Ett kryphål i den brittiska brottsrapportering gör det möjligt för brottslingar att komma undan med godstölder från lastbilar. Detta kryphål måste stängas för att transportörerna ska kunna spara mer än 700 miljoner pund per år, enligt försäkringsbolag. Men det är inte bara i Storbritannien rubriceringen ser ut som den gör.

700 miljoner pund motsvarar cirka 8 572 751 327 svenska kronor, vilket kan anses vara en påtagligt stor summa. Försäkringsmäklare McCarron Coates sade att ett stort problem när dessa stölder ska utredas är att det inte finns en specifik kategorin för fraktbrott när dessa brott ska rapporteras. De hamnar istället i kategorin ”stöld från fordon”.

Även om det erkändes att det skulle vara mycket svårt att ändra rapporteringen, finns det ett mycket enklare sätt att rapportera att gods har stulits. Det kräver att en ”etikett” ska sättas på polisanmälningar vilken markerar en godsstöld som ett fraktbrott och inte bara en stöld från ett fordon.

McCarron Coates sade att detta är ett alternativ som Polisen har och att det skulle göra det möjligt för National Vehicle Crime Intelligence Service (NAVCIS) att snabbt identifiera en godsstöld och agera på rapporter snabbare, skriver Transport News.

Även i Sverige sker tillgrepp av gods ur lastbärare, men precis som i Storbritannien hamnar detta under rubriken ”stöld från fordon”. Förvisso kan omständigheterna göra det till en grov stöld, men enbart stöld från fordon hamnar inte högst på prioriteringslistan. Vad vi erfar tittar även svenska försäkringsbolag på denna fråga.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-25 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Brottsuppklarning Försäkringbolag Fraktbrott Godsstöld Polis Polisanmälan Polisrapport Stöld från Fordon