Foto: Kerstin Eriksson. Foto: Kerstin Eriksson.

Trafikverket förbättrar vägar i hela landet i sommar

Även den här sommaren genomför Trafikverket åtgärder i hela landet för att få bort flaskhalsar, och öka trafiksäkerheten. Vi bygger nytt, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar. Det skapar ett bättre flöde så att du ska komma fram på ett smidigt och säkert sätt.

I transportsystemet behöver gång- och cykelvägar, vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser samspela och komplettera varandra för att möta samhällets behov. Vägarna tar oss hela vägen fram och de knyter ihop människor med näringsliv, service och fritidsaktiviteter i hela landet. I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar och drygt 80 procent av personresorna i transportsystemet sker med bil eller buss på våra vägar. Väl fungerande vägar är avgörande för tillgängligheten och därför är det viktigt att underhålla de vägar vi har.

Det blir omfattande vägarbeten i hela landet under sommaren. Fler fordon och tyngre transporter har ökat slitaget på vägarna. Trots att det har gjorts många underhållsinsatser finns det fortsatt stora och ökande underhållsbehov på vägarna.

På Trafikverket säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör, att man genomför omfattande vägarbeten i hela landet under sommaren när färre människor har arbetstider att passa, yrkestrafiken minskar och resultatet av arbetet blir som bäst
– Det förändrade omvärldsläget kan påverka tillgången på material och priser vilket kan leda till att alla åtgärder inte kan genomföras som planerat, säger han.

Planera din resa och var beredd på att den kan ta längre tid än vanligt, tänk på:
Var utvilad.
Håll hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser – ökad säkerhet för dig, dina  medtrafikanter och de som jobbar på vägarna. Alla ska komma hem efter jobbet.
Ta god tid på dig – på grund av vägarbeten kan resan ta lite längre tid än planerat, om vägen exempelvis leds om.
Ta reda på var och när arbetena sker via trafikinformationen på vår startsida på trafikverket.se.

Här nedanför listar vi några av de största vägarbetena i sommar, i olika delar av landet. Använd gärna trafikinformationen via startsidan på trafikverket.se för att hålla koll på vilka vägarbeten som pågår eller startar inom kort.

Här kan ni se var det kan bli som mest störningar.
Här kan ni se var det kan bli som mest störningar.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-25 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Trafikstörningar Trafikverket Vägarbeten