Emil Aouandersson lägger mycket av sin fritid på att hålla ekipaget i toppskick. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs. Emil Aouandersson lägger mycket av sin fritid på att hålla ekipaget i toppskick. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs.

Emil lägger mycket tid på att hålla ekipaget snyggt

Under påskhelgen arrangerades Bilsport Performance & Custom Motorshow 2022 på Elmia i Jönköping. Under lördagen besökte vi mässan då mässutbudet i år hade ett tiotal tunga fordon på plats. En av dem tillhör Eds Träfrakt AB och på plats finns Emil Aloandersson som till vardags kör ekipaget.

Vi har tidigare berättat om Polarexpressen, tillhörandes Jimmy Rosenqvist Transport AB, som också bjudits in till denna mässa. Nu är det ett ekipage från Eds Träfrakt vill vill berätta mer om.

Eds Träfrakt har cirka sex anställda allt som allt och med fyra timmerbilar transporterar de timmer till framför allt Moelven, Stora Enso och Södra Timber. På mässan står den Volvo FH16, årsmodell 2021 med 750 hk som Emil Aloandersson kör till vardags. Trots att den går i skogen är såväl lacken som motivlackeringen i fint skick liksom resten av fordonet. Hur lyckas du med det?
– Jag lägger mycket tid på att tvätta och putsa på den, men visst har lacken fått en och annan repa under de 4 500 mil jag hittills kört med den, säger Emil.

Vad får dig att lägga ner såväl pengar som tid på att skapa och underhålla ett fordon som detta?
– Det är en hobby som även tar en hel del av min fritid i anspråk, men jag har än så länge ingen egen familj så jag kan ta den tid jag behöver. Har man familj kanske de vill att jag ska vara lite mer hemma, säger Emil.
Lacken är gjord av Litab Lack i Vänersborg och motivet är gjort av Anders Augustsson också han på Litab. Inredningen är gjord av av Emils far tillika chef Urban Aloandersson.

Emils lastbil är inte folierad, inte ens motivlackeringen, och han säger att i runda slängar landar en sådan lackering på cirka 150 000 kronor.

Även om Emil har ställt ut tidigare, har han aldrig gjort det på Elmia. Den här gången är det arrangören av eventet som har bjudit in ett antal tunga fordon för att besökarna ska få se att även lastbilar kan vara customiserade och minst lika snygga som lätta fordon, kanske till och med ännu mer imponerande.
– Jag tycker det är jätteroligt att åkeriet fick möjligheten att synas här. Jag har varit på en del utställningar såväl i Sverige som i Norge. Jag var på Mantorp också så de hade kanske koll på mig. I år har jag tänkt ställa ut på Elmia Lastbil, avslutar Emil Aloandersson och återgår till att tala med besökare som har frågor och som vill se mer av fordonet och dess inredning.

Ett dekorativt inslag i skogen. Foto: Emil Aloandersson.
Ett dekorativt inslag i skogen. Foto: Emil Aloandersson.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-04 16:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilmässa Custom Show Eds Träfrakt Elmia Emil Alouandersson Lastbilsmässa Motivlackering Skogstransport Timmertransport