Förslag om tillfälligt sänkt drivmedelsskatt i ny ändringsbudget

Regeringen meddelar att man under gårdagen (onsdag) överlämnat en sjätte extra ändringsbudget till riksdagen. Drivmedelspriserna har ökat kraftigt den senaste tiden. Främst på grund av att oljepriset har stigit, särskilt till följd av Rysslands invasion av Ukraina. De höga priserna får ekonomiska konsekvenser för svenska hushåll och företag. I budgeten lämnas bland annat förslag på en tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel.

I pressmeddelandet skriver man att regeringen den 14 mars 2022 presenterade ett åtgärdspaket med insatser både på kort och lång sikt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina. I paketet presenterades ett förslag om tillfälligt sänkt drivmedelsskatt. Den tillfälligt sänkta drivmedelsskatten är tänkt att snabbt ge stöd till hushåll och företag för att minska konsekvenserna av de höga drivmedelspriserna.

Regeringens förslag innebär att energiskatten på bensin och diesel sänks med 1 krona och 5 öre per liter. Det bedöms medföra att priset sjunker med ca 1 krona och 30 öre vid pump. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 maj 2022 och bedöms minska statens skatteintäkter med 3,8 miljarder kronor år 2022.

Enligt riksdagens preliminära planering kommer budgeten att beslutas den 27 april.

Om artikeln

Publicerad: 2022-04-14 08:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslepriser Drivmedelsskatt Politik