Lastbilschaufför Rickard Eriksson tycker det är för dyrt att handla baslivsmedel utmed vägarna. Foto: Privat. Lastbilschaufför Rickard Eriksson tycker det är för dyrt att handla baslivsmedel utmed vägarna. Foto: Privat.

Varför ska det vara så dyrt att köpa baslivsmedel utmed vägarna?

Att köra in med en lastbil till en livsmedelsbutik är inte ofta möjligt. Många köpcentrum förbjuder lastbilstrafik på sina parkeringar och utestänger dem som måste handla livsmedel och äta utmed vägarna. Många ”gamla” chaufförsrabatter har försvunnit. Vad vill ni förändra för att göra livet på vägarna mer ekonomiskt hållbart?

Lastbilschaufför Rickard Eriksson ligger ute på vägarna i veckorna och har tankar kring hur och till vilka kostnader det innebär när chaufförer ska fylla på matförrådet. Frys/kylskåpsutrymmet i lastbilshytten är inte obegränsat. Ofta gör kompletterande inköp på bemannade bensinstationer.
– Där kan vi komma in med en lastbil och stå ett tag, men priserna på vanliga livsmedel är påtagligt högre än om jag handlar i en livsmedelsbutik, säger Rickard.

Allt fler köpcentrum har infört förbud mot lastbilstrafik på parkeringarna som i alla fall är stora nog för ett ekipage att komma in på. I ett köpcentrum finns det inte sällan livsmedelsbutik och restauranger som inte är lika dyra som vägkrogarna utmed vägarna är.
– Jag hade gärna sett att vi fick bättre tillgänglighet för att kunna köpa livsmedel. Kanske en eller två korttidsparkeringsplatser så man hann in och köpa det man behöver till ett normalt pris, säger han.

Att äta på vägkrogarna är inte billigt och hur nyttig är maten egentligen?
– Det är viktigt att ha möjlighet att äta hälsosam mat istället för hamburgare, korvmenyer och vägkrogsmat, alternativ som inte sällan är både mindre nyttiga och kostar desto mer, säger han.

Att bemannade bensinstationer har omkostnader att täcka och därför har högre priser, det är förståeligt. En privatbilist eller den som inte ligger ute i veckorna, har möjlighet att välja andra alternativ för inköp och måltider. Och vart har chaufförsrabatterna tagit vägen. Det fanns en tid när chaufförer kunde få ett kort på exempelvis OKQ8 och då få rabatt. Idag tycks rabatter vara knutna till om det tankas eller parkeras över natten.

Vi kontaktar OKQ8 och säger att chaufförer upplever att det är dyrt att köpa livsmedel när man är ute på vägarna. OKQ8 hade förr ett chaufförskort som gav rabatter vid inköp, men hur ser det ut idag?
– I dagsläget har vi inget sådant kort, men vitittar på olika möjligheter gällande erbjudanden till yrkeschaufförer, svarar OKQ8

Vi ställer samma frågor till Circle K.
– Vi vill alltid göra det enkelt för våra kunder, exempelvis genom vårt lojalitetsprogram med många bra erbjudanden för alla på väg såsom 6:e koppen kaffe samt var 6:e meny gratis. Vi kommer att ta upp den här frågan internt för att se vilka möjligheter som kan finnas, svarar de.

Kostnaderna för att leva ute på vägarna skjuter dessutom nu i höjden på grund av de höga energikostnaderna. Vad vill ni ändra på för att göra chaufförslivet hållbart när det gäller inköp av exempelvis baslivsmedel? Och finns det bättre och sämre köpcentrum som erbjuder olika möjligheter? Vem vill ni att vi ställer frågor till?

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-18 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Circle K Köpcentrum Lastbilschaufför Livsmedel Matpriser OKQ8