Bara var tredje håller hastigheten vid vägarbeten

Under åren 2003–2015 skedde nästan 4 000 olyckor vid vägarbeten, enligt Trafikverket. I 1,4 procent av olyckorna omkom en person. I drygt 11 procent av olyckorna skadades någon svårt. I drygt en fjärdedel av de nästan 4 000 olyckorna skadades vägarbetare.

Riksförbundet M Sverige kan i en ny undersökning gjord under sommaren 2021 påvisa att endast en tredjedel av alla trafikanter håller hastigheten vid vägarbeten.
– I våra mätningar som genomförts på flera platser runtom i landet körde hela 71 procent av alla motorfordon mer än 10 km/h för fort förbi vägarbeten. Bland bilisterna körde 73 procent för fort medan siffran för lastbilar var något lägre, 63 procent. Detta är allvarligt, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet, Riksförbundet M Sverige.

Riksförbundet M Sverige vill nu se en skärpning både från bilisternas och myndigheternas sida.
– Den stora underhållsskulden leder till att antalet vägarbeten kommer att behöva öka de kommande åren. Kunskapen hos bilisterna om vägarbetarnas utsatta situation behöver höjas samtidigt som myndigheter och entreprenörer i högre grad måste använda sig av åtgärder som trafikljus, bom eller lots vid vägarbeten, utöver omledning av trafik.

Förbundet uppmanar svenska bilister att ta höjd för att det kan uppstå förseningar och att resorna kan ta längre tid än planerat på grund av vägarbeten.
– Kör försiktigt och följ hastighetsbegränsningarna när du passerar vägarbeten eller olycksplatser. Tänk på att inte utsätta vägarbetare eller utryckningspersonal för risker. Påbörja resan i god tid eftersom köer vid vägarbeten kan bidra till att restiden blir längre än vanligt, säger Tony Gunnarsson.

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-21 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö M Sverige Trafiksäkerhet Vägarbeten