Renault Kangoo vinner Årets Transportbil 2022

Nya Renault Kangoo har utsetts till vinnaren av International Van of the Year 2022. Bakom titeln står en jury bestående av 24 europeiska transportbilsjournalister.

Nya Kangoo vann titeln i hård konkurrens med 14 andra transportbilsmodeller från totalt elva olika märken. Renault har tidigare vunnit IVOTY-titeln hela fyra gånger. 1998 gick titeln till Renault Master, 2002 var det Trafic och Kangoo Z.E. vann 2012.

Priset tillkännagavs på Solutrans-mässan i franska Lyon – en speciell mässa för lastbilar och skåpbilar. Ordföranden för IVOTY-juryn, Jarlath Sweeney, delade ut priset till Mark Sutcliffe, Senior Vice President för Renaults Vans.

Kangoo-modellen har sedan 1997 producerats i mer än 4,3 miljoner exemplar.

En unik lösning som nya Kangoo erbjuder är uppfinningen som kallas ”Open Sesame by Renault”. Genom att ta bort B-stolpen har modellen marknadens största sidoöppning som kan rymmer föremål som är upp till 1,45 meters breda. Enligt Renault finns det ingen annan skåpbil i segmentet som kan erbjuda det.

Dessutom rymmer Kangoo upp till 3,9 m3 gods med en vikt upp till 800 kg i den långa versionen (lansering 2022) av Kangoo. Oavsett längd kan Kangoo dra 1500 kg.

Förarhytten är snarlik en Renault personbils med senaste Renault Easy Link multimediasystemet och 8-tums pekskärm, trådlös laddning av mobiltelefon och handsfree-kort och samma sitt- och körkomfort.

Även när man tittar på säkerheten finns de senaste systemen i Nya Kangoo transportbil. Säkerhetsutrustningen med tolv olika funktioner erbjuds i det senaste ADAS-systemet. Här ingår som standard släpvagnsstabilisering, digital backspegel och adaptiv farthållare.

På motorsidan går det att välja mellan ren el med en räckvidd på 300 km WLTP, en 1,3 liters bensinmotor med antingen 6-växlad manuell eller 7-växlad EDC-växellåda samt en 1,5 liters dieselmotor.

Nya Kangoo är byggd i Maubeuge-fabriken, som sedan 1997 har varit hem för tillverkning av bland annat Kangoo. För att säkerställa en optimal produktion av Renault Kangoo både som transportbil men också som personbil, samt transportbilar från Mercedes Benz och Nissan, har inte mindre än 450 miljoner Euro investerats för att optimera fabriken och produktionen.

Både bensin- och dieselversionerna av Kangoo är klara för leverans 2021. El-versionen samt den långa versionen av Kangoo lanseras under första halvåret 2022.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-18 09:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Årets Transportbil Renault Kangoo