Foto: Volta Trucks.

Helelektriska Volta Zero för cityleveranser

Volta Trucks, en av de ledande tillverkarna och leverantörerna av helelektriska kommersiella fordon, har nu avslöjat den slutliga produktionsfärdiga designen av Volta Zero som, enligt företaget, är världens första specialbyggda helelektriska 16-tons kommersiella fordon, speciellt skapad för innerstadslogistik.

Presentationen av Volta Zeros slutliga design, skapad av partnern Astheimer Design i Warwick, Storbritannien, visar en visuell relation till det ursprungliga demonstrationsfordonet med dess moderna och innovativa utseende.

Den slutliga designen bekräftar också att den banbrytande hytten och välanpassade arbetsmiljön för förare genom den låga, centrala sittpositionen för att förbättra sikten och säkerheten, kommer att följa med in i produktionen.

Samma designprinciper kommer också att bibehållas i de kommande 7,5-, 12- och 18-tonsvarianterna.

Volta Zero har en räckvidd på 150-200 km som innebär en uppskattad koldioxidminskning på 1,2 miljoner ton år 2025.

Säkerhet är en kärnfråga för Volta Trucks som har ambitionen att producera de säkraste lastbilarna för våra städer. Genom att förbränningsmotorn tagits bort, sitter föraren i en central position med en mycket lägre sitthöjd än en i konventionell lastbil. Detta i kombination med en hyttdesign i glashusstil, ger föraren en bred sikt på 220 grader, vilket minimerar farliga döda vinklar.

Prototypen Volta Zero lanserades i september 2020. De första fordonen förväntas vara i drift hos kunder i mitten av 2022.

Vill du fördjupa dig i mer teknik och prestanda kring fordonet och en mer ingående presentation, gör du det här.