DAF XF, XG och XG⁺ har fått utmärkelsen ”International Truck of the Year”. Foto: DAF

DAF XF, XG och XG⁺ får utmärkelsen ”International Truck of the Year”

DAF:s nya generation med lastbilar för långdistanstransporter har fått utmärkelsen ”International Truck of the Year 2022”. ”XF, XG och XG⁺ sätter en ny branschstandard inom effektivitet, säkerhet och förarkomfort”, sa juryn efter en mängd olika test. Den prestigefyllda utmärkelsen delades ut på lastbils- och transportmässan Solutrans i Lyon i Frankrike.
DAF fick även utmärkelsen ”2022 Truck Innovation Award” för sin XF Innovation Truck med väteförbränningsmotor.

Enligt reglerna för den årliga utmärkelsen ”International Truck of the Year” delas den ut till den lastbil som lanserades under föregående år som har bidragit mest till vägtransporteffektivitet. Den bedömningen bygger på många olika kriterier, inklusive teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, bränsleekonomi, miljöpåverkan och total ägandekostnad.

– DAF är den första lastbilstillverkare som har lanserat en helt ny generation lastbilar som har utvecklats med utgångspunkt från de nya europeiska bestämmelserna för lastbilsvikter och -mått, säger Gianenrico Griffini, ordförande för juryn för ”International Truck of the Year”.

– Resultatet är en serie mycket attraktiva och aerodynamiska lastbilar med klassledande effektivitet, säkerhet och förarkomfort. Nya XF, XG och XG⁺ har utmärkt sikt tack vare en stor välvd vindruta, sidofönster med låga bältlinjer och fönster med trottoarvy. De egenskaperna – tillsammans med det digitala backspegelsystemet som ersätter de traditionella backspeglarna och den nya hörnkameran – ger heltäckande sikt och skyddar utsatta trafikanter.

Den prestigefyllda utmärkelsen ”International Truck of the Year 2022” delades ut till Harry Wolters, VD för DAF Trucks, som tillägnade utmärkelsen till de mer än 12 000 DAF-anställda över hela världen:
– Den här unika prestationen är en riktig laginsats! Nya generations XF, XG and XG⁺ är det största innovationsprojektet i vårt företags 90-åriga historia, säger Wolters.

XF H2 Innovation Truck får utmärkelsen ”2022 Truck Innovation Award”.
– Den här utmärkelsen understryker vår filosofi att vi behöver utforska alla tillgängliga tekniker på vägen mot att minska koldioxidutsläppen för transporter och mobilitet under nästa årtionde”, sa Ron Borsboom, vd för produktutveckling på DAF.

Han menar att vätetekniken kan bli ett mycket intressant alternativ för framtiden, förutom de batteriellösningar som DAF idag kan erbjuda och de hybridlastbilar de håller på att utveckla.
– Att få utmärkelsen ”Truck Innovation Award 2022” visar också att det fortfarande finns en lovande framtid för förbränningsmotorer, där nya generationer av koldioxidneutrala bränslen är på väg. Det är viktigt att förstå att det faktum att vi behöver sluta använda fossila bränslen inte på något sätt automatiskt leder till ett förbud för förbränningsmotorer, särskilt inte för tunga transporter, avrundar han.

Juryn för ”International Truck of the Year” består av 24 redaktörer och seniora journalister inom kommersiella fordon som representerar internationella lastbils- och transportmedier.

XF H2 Innovation Truck får utmärkelsen ”2022 Truck Innovation Award”. Foto: DAF
XF H2 Innovation Truck får utmärkelsen ”2022 Truck Innovation Award”. Foto: DAF

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-18 11:18
Kategori: Nyheter
Taggar: 2022 DAF International Truck of the Year