Foto: Genrebild.

Fyra drograttfulla lastbilschaufförer på tre dagar

Under den gångna veckan utförde Tungvognscenter Öst kontroller av tunga fordon på Køge Transportcenter samt Køge Bay Motorway i Greve. På endast tre dagar stoppade polisen hela fyra drogpåverkade lastbilschaufförer bakom ratten på de tunga fordonen.

På måndagen klockan 11.25 uppmärksammar polisen en lastbil på Køge Bugt Motorway i Greve där lastbilens belysning uppvisar flera felaktigheter. Patrullen stannar det 49 ton tunga ekipaget stannas för kontroll.

Lastbilen saknar skyltar, röda sidomarkeringsljus, gula positionsljus, gröna markeringsljus och de gula framåtvända obligatoriska markeringsljusen, så polisen kallade in lastbilen för inspektion. Det visar sig även vara nödvändigt att se närmare på förarens förmåga att köra ekipaget.

Polisen testade föraren, en 34-årig man från Slagelse, med hjälp av sållningsinstrumentet ”narkometern” som påvisade positivt utslag för hasch. Föraren åtalas och grips för att ett kompletterande blodprov ska tas varefter han åter släpps på fri fot.

På tisdag morgon klockan 08.30, stannar trafikpolisen ett 26 ton tungt ekipage på Køge Transportcenter. Föraren är en 32-årig man från Faxe och narkometern visar att han är positiv för amfetamin och metamfetamin. Dessutom kör han på en annan persons förarkort.

Föraren anhålls och blir då visiterad och då finner polisen 8,78 gram metamfetamin som beslagtas. Mannen åtalas för brott mot narkotikalagen. Efter det kompletterande blodprovet, försätts han åter på fri fot. Lastbilens nycklar överlämnades till åkaren.

På onsdagseftermiddagen vid 16.15, stoppar polisen en dragbil som är på väg till speditören för att hämta en trailer. Dragbilen vinkas in vid Køge Bugt Motorvejen norr om Karlslunde i Greve för en rutinkontroll. Lastbilschauffören en 44-årig man åfrn Greve, har inte säkerhetsbältet på sig vilket renderar i böter.

Poliserna upplever även förarens blick som slö och oklar. Narkometern påvisar att föraren är positiv för hasch och rapporteras för dragrattfylla. Polisen genomsöker fordonet och finner under madrassen en delvis rökt joint samt papper att rulla nya joints med. Föraren medger att han rökt cannabis under flera dagar under helgen. Ett blodprov togs och därefter släpptes han.

Lite senare på kvällen klockan 19.44 på Køge Bugt Motervejen samma onsdag, vinkar polisen in en tung transport för rutinkontroll. Den 36-årige föraren från Holbæk upplevs som påverkad genom sin rastlöshet och sluddrande tal. Ännu en gång visar narkometern att polisen har med en drogpåverkad chaufför att göra då utslaget är positivt för kokain.

Föraren har inte heller något körkort eftersom det har dragits in tidigare då polisen påkommit honom med att köra med åkarens förarkort i färdskrivaren.

Vid kontroll av lastbilen fann polisen att godset stack ut långt utanför den bakre kanten utan att vara utmärkt. 36-åringen informerades om de många anklagelserna, grips och körs till stationen för blodprovstagning.

Poliskommissarie Henrik Fobian, chef för Tungvognscenter Œst hos Central- och Vestsjællands polis, säger att det lyckligtvis är ovanligt med så många drogpåverkade förare på så kort tid.
– Lastbilschaufförer kör vanligtvis många timmar varje dag och ansvarar för de tyngsta fordonen på vägarna. Det är verkligen allvarligt när innan de ska köra använder preparat som påverkar deras förmåga. Vi är glada att vi stoppade dem innan något hände, avrundar Henrik Fobian.

De fyra anklagade kan förvänta sig att höra mer från polisen när resultaten från blodprovanalyserna kommer. Detsamma gäller åkarna i det fall de kan hållas ansvariga för lagöverträdelserna.

Ett viktigt verktyg för polisen i jakten på drogmissbrukande förare, är narkometern. Foto: Proffs/arkiv.
Ett viktigt verktyg för polisen i jakten på drogmissbrukande förare, är narkometern. Foto: Proffs/arkiv.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-04 15:55
Kategori: Okategoriserade
Taggar: Amfetamin Cannabis. Metamfetamin Drograttfylla Hasch Kokain Narkometer Polis Politi Tungvognscenter st