Fordonet på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Människosmuggling med svenska lättlastare slutade med fängelse

Två män från Syrien, bosatta i Sverige, har i Danmark dömts till fem månaders fängelse och utvisning med inreseförbud i sex år för människosmuggling. De båda körde varsin lätt lastbil när den danska tullen stoppade dem vid gränsen i Kruså i södra Jylland i juni i år.

Människosmugglingen ägde rum den 8 juni i år. De båda männen, 40 och 43 år gamla, körde varsin lättlastare när den danska tullen tog ut den första lastbilen, en svenskregistrerad lätt lastbil med kylutrustning, för kontroll. I lastutrymmet fann man, förutom livsmedel, tre syrianer. Två vuxna och en pojke.

Den 43-årige föraren greps och anhölls av gränspolisen, Udlændingekontrolafdeling Vest.

Bakom 43-åringens lastbil kör en 40-årig man, också han i en svenskregistrerad lättlastare. I den bilen fann tullen bland annat de insmugglade personernas bagage. Även den mannen greps och anhölls.

Nu har de båda männen dömts till vardera fem månaders fängelse och utvisning med inreseförbud i sex år för människosmuggling.

Danmark har nyligen skärpt lagen om människosmuggling i ”vinstsyfte”. Rättens uppfattning i det här fallet är att männen har försökt att smuggla in de tre syrianerna mot betalning.

43-åringen erkände i rätten att han brutit mot utlänningslagen genom att bistå de tre personerna med olaglig inresa, men menade att brottet inte skulle falla in under den strängare bestämmelsen, där straffvärdet är betydligt högre.

40-åringen nekade till brott under rättegången.

Åklagaren är nöjd med domen som meddelades förra torsdagen. Ärendet är det första i år där åtal har väckts enligt den skärpta paragrafen 125 a i brottsbalken.

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-09 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Människosmuggling Rättsfall