Ditt liv kan förändras på 4,6 sekunder – Detta riskerar du när du skickar sms bakom ratten

Att fibbla med mobiltelefonen under körning gör både yrkesförare och privatbilister. Proffs har vid flertalet tillfällen bevittnat när trafikpolisen har bötfällt förare som sitter med mobiltelefonen i handen, antingen när de pratar i den eller när de skickar sms och lägger ut inlägg i sociala medier.
Lexus har gjort en video speciellt för er som lever i tron att nyss nämnda beteende är ofarligt – något som ni kanske anser er kunna hantera.Deltagarna i videon som Lexus har producerat tror att de ska göra ett roligt körprov. Men på 4,6 sekunder förändras deras syn på riskerna med sms under bilkörning för alltid. Lexus visar i videon på riskerna med distraherade förare.

Hur lång tid tror du det tar att kasta ett öga på ett textmeddelande medan du kör? En sekund? Två sekunder? Du är inte ensam om att tro det i så fall. De flesta förare lever i tron att läsa och skicka sms under körning bara stjäl uppmärksamheten ett ögonblick.

Lexus har gjort en video för att punktera denna missuppfattning. Den genomsnittliga tid som det faktiskt tar att sända eller mottaga ett sms när du sitter bakom ratten är 4,6 sekunder. Detta enligt den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten, NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Distraherade förare är farliga, det behöver inte diskuteras. Enligt NHTSA släcktes 3 142 liv i USA under 2019 av denna orsak. Och sms i mobilen under körning är den mest allvarliga distraktionen.

Om du tar blicken från vägen under 4,6 sekunder i 85 km/h är det som att passera en längd motsvarande en amerikansk fotbollsplan med stängda ögon.

I den nya videon, ”Driving Disrupted” visar Lexus exakt vad som händer när föraren inte ser vägen under 4,6 sekunder. Deltagarna kör en Lexus NX på en avlyst bana i tron att de ska genomföra en rutinartad testkörning. Vad de inte vet är det inte är någon vanlig NX, utan en modifierad bil kallad NX 4.6.

I Lexus NX 4.6 innehåller vindrutan och fönstren teknik som förvandlar dem från transparenta till helt ogenomskinliga under 4,6 sekunder. Videon visar vad det kan leda till.

Se videon här!

Om artikeln

Publicerad: 2021-04-22 12:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Lexus Mobiltelefoni SMS Trafiksäkerhet