Stenskotten ökar år efter år

Det är högsäsong för stenskott nu under vårvintern när gruset på vägarna ännu inte samlats upp. På torrt underlag när de flesta fortfarande har vinterdäcken på är det lätt hänt att småsten fastnar och skjuts iväg från däck och skadar framrutor och lyktor. Men det går att värna om bilen.

 

Johan Granholm, motorexpert på If, säger att det enda sättet att undvika stenskott är att hålla avstånd till framförvarande bil. Det vanligaste stället där man får stenskott är på tvåfiliga vägar när man till exempel blir omkörd.

Sammantaget står stenskotten för nästan hälften av alla skadekostnader och enligt statistik från Svensk Försäkring (försäkringsföretagens branschorganisation), låg den summan på omkring 1,6 miljarder kronor 2017.

Men även man håller avståndet finns det faktorer som bidrar till att stenskotten har ökat de senaste 20 åren. Här listar vi några av de vanligaste orsakerna:
– Det är allt fler bilar ute på vägarna och trafiken har ökat.
– Nya bilar saknar skyddande stänkskärmar vilket var vanligt för tio år sen.
– Vindrutorna har blivit cirka tio procent tunnare de senaste åren och tar lättare skada.
– Allt fler kör med dubbfria vinterdäck där de lättare fastnar grus i mönsterdjupen.
– Det används mer sand och grus för att bekämpa halkan på vägarna.
– Fler vägar har fått fler parallella körfält. Påkörning och omkörning ökar risken för stenskott.

Den som har halvförsäkring kan dock få ersättning om stenskottet blivit verklighet.

If:s tips för att begränsa skadan:
– Håll avståndet till bilen framför.
– Ligg inte för nära mitten av körbanan.
– Vid möte sänk farten ordentligt.
– Laga stenskottet direkt innan det börjar spricka ordentligt. En glasverkstad kan täcka för stenskottet med tejp, det förhindrar smuts från att komma in och förvärra skadan.
– Har du redan en spricka så är det lätt att den ökar i omfång om spänningarna ökar i rutan. Det gör den eventuellt om du kör på en mycket gropig väg eller upp över en trottoarkant.
– Har du en modern bil med ”ögon” framför backspegeln för autobroms med mera är det väldigt komplicerat att byta rutan och få alla funktioner att funka som de ska.

Om artikeln

Publicerad: 2021-03-22 09:14
Kategori: Nyheter
Taggar: