Åkerier använder TIR för att kringgå Brexit-byråkrati

Det är ”tillbaka till framtiden” för internationella transportföretag som behöver smidig transport över gränserna efter Brexit. International Road Transport Union (IRU) hävdar att företag återvänder till TIR-konventionen, skriver Chris Tindall.
Chaufförspodden – Exklusivt

 

IRU säger att pappersarbete, förseningar och brist på tullklarerare och transitgarantier innebär att transportoperatörer vänder sig till TIR-konventionen som ”en enkel, kostnadseffektiv och lättillgänglig” metod för att hantera nya tullgränsarrangemang.

Facket lyfte fram ett fal med en polsk transportör, Sachs Trans, vars chaufför transporterade en förseglad mängd medicinska förnödenheter från Raciborz till Ashford i Kent och passerade snabbt genom tullen med bara ett TIR-dokument i hytten och en blå TIR-skylt bak på trailern, skriver Transport News.

TIR är en konvention som täcker alla EU-länder som gör att nationella transitförfaranden undviks genom användning av tullförseglade enheter. En transportör måste dock ha fordon och enheter som uppfyller kraven och har inspekterats och certifierats.

Umberto de Pretto, IRU: s generalsekreterare, sade: ”TIR fungerar vid gränsövergångar i hela världen och kan göra en verklig skillnad för företag som kämpar med den nya tullgränsen mellan EU och Storbritannien. Mitt i pandemin och dess ekonomiska konsekvenser, är det viktigare än någonsin att hålla transportkedjorna igång snabbt och effektivt. Detta visar återigen att TIR fungerar”.

Daf

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-12 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Brexit Gränspassage IRU Storbritannien TIR