Luciaklädda bussar ska sprida ljus i mörkret

Nära hundra luciaklädda bussar kommer på söndagseftermiddagen att köra i kortege och lysa upp gatorna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå från klockan 14. Många turistbussar brukar så här års rulla till julmarknader, julfester och luciatåg. Med manifestationen #Lussebuss, vill Sveriges bussföretag sprida hopp i vintermörkret.

Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, säger att Lucia är en ljus högtid i decembermörkret. Bussföretagen vill visa att man längtar efter resenärerna lika mycket som våra resenärer längtar efter att få resa, men att vi just nu måste hålla ut.

Sveriges Bussföretags luciamanifestation arrangeras i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå den 13 december för att sprida ljus i mörkret.

På grund av coronakrisen står nästan alla bussar parkerade hemma på sina garageplatser. Vanliga år kör bussarna seniorföreningar till kultur- och besöksmål, företag till julbord och kundevent och idrottslag till jul- och nyårscuper. Coronakrisen har drabbat bussbranschen hårt, många har sett omsättningen sjunka med upp till 90 procent.

Bussbranschen är bland de hårdast drabbade sektorerna. Utöver de breda stöd som regeringen beslutat, behövs även riktade stöd för särskilt drabbade branscher, exempelvis som det stöd för avställda bussar som Sveriges Bussföretag lanserade redan i april. Det ska stötta bussföretag som drabbats hårt av krisen och ge dem möjlighet att klara sig genom pandemin.

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-08 11:53
Kategori: Nyheter
Taggar: #Lussebuss Bussbranschen Corona Luciabussar Transportföretagen