DB Schenker först med klimatneutral flygfrakt

DB Schenker och Lufthansa Cargo är först i världen med att leverera klimatneutral flygfrakt med ett flygplan som drivs enbart med Sustainable Aviation Fuel (SAF).


Miljöarbetet för transporter har länge haft fokus på vägtransporter. Nu ser vi allt fler stora transportföretag som införlivar sina flygfrakter i samma miljöarbete. Nyligen skrev vi att Scanlog klimatkompenserar sina flygtransporter och nu berättar DB Schenker att de levererar klimatneutral flygfrakt.

DB Schenker berättar att flygplanet är en Boeing 777F som flyger mellan Frankfurt och Shanghai med gods i båda riktningarna.
– I början av sommarflygschemat 2021 kommer DB Schenker att erbjuda marknaden växthusgasneutral flygfrakt som en vanlig tjänst. Jag är övertygad om att det finns en stor efterfrågan på denna typ av gröna transporter, säger Jochen Thewes, CEO för DB Schenker.

Sustainable Aviation Fuel (SAF) produceras för närvarande huvudsakligen från biomassa, till exempel från hållbara eller återvinningsbara vegetabiliska oljor. I framtiden kommer även icke-växtbaserade förnybara bränslen att finnas tillgängliga.

Genom att använda SAF, undviks helt de fossila koldioxidutsläppen från en flygning med konventionell fotogen.

Förutom detta, klimatkompenserar DB Schenker och Lufthansa Cargo för de koldioxidutsläpp och andra växthusgaser som kommer från produktion, bearbetning och transport av SAF.

Peter Gerber, vd för Lufthansa Cargo, säger att man hoppas på en ökad användning av SAF och att tillräckliga mängder av bränslet kommer att finnas tillgängligt i framtiden.

En av kunderna som är med på flyget är Siemens Healthineers AG.
– Vi är mycket nöjda över att våra logistikpartners skickar en viktig signal och vill göra flygfrakttransporter mer klimatvänliga i framtiden, säger Dr. Frank Debus, chef för Customer Services Managed Logistics på Siemens Healthineers.

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-01 13:45
Kategori: Nyheter
Taggar: DB Schenker Flygfrakt Klimatneutral Lufthansa