Foto: Lernia Foto: Lernia

Svårt att hitta lärare till arbetsmarknadsutbildningar

Lernia konstaterar att många vill vidareutbilda sig i spåren av coronapandemin, men det råder just nu stor brist på lärare runt om i landet. Det är främst i Fordonsteknik och Bygg och anläggning som lärarbristen märks mest.

[pro_ad_display_adzone id=”46569″]

I svallvågorna av coronapandemin står många på den svenska arbetsmarknaden utan jobb. Ett sätt att komma vidare är vuxenutbildning. Det är en anledning till att utbildnings- och bemanningsaktören Lernia startar arbetsmarknadsutbildningar inom bygg och fordon på 28 orter i Sverige.

Utbildningsinnehållet är anpassat efter näringslivets behov. Det finns ett stort behov av kompetens inom de nämnda områdena, bland annat på grund av stora infrastrukturprojekt i landet. Utbildningarna är en säker väg till jobb.

Utbildningarna är mycket populära, men det är en stor utmaning att hitta lärare. Bara i Oskarshamn skulle man behöva rekrytera flera lärare och då särskilt yrkeslärare med inriktning lastbilar och bussar.

Men det ser likadant ut runtom i landet, berättar Catrin Rothman, verksamhetschef för vuxenutbildning på Lernia.
– Fordonsteknik och Bygg och anläggning är två viktiga framtidsbranscher som ständigt förändras i takt med ny teknik och en högre efterfrågan på hållbarhet. Näringslivet skriker efter utbildad personal och det är ett högt söktryck på utbildningarna. Det är ett stort problem att vi inte har lärare, säger hon.

Att bli lärare i dessa ämnen är inget man blir över en natt. För att bli yrkeslärare i exempelvis Fordon, krävs minst två års erfarenhet av att utbilda inom fordonsmekanik samt minst två års erfarenhet som mekaniker.

Catrin Rothman avrundar.
– Det är ett otroligt givande och roligt jobb att utbilda andra och det hoppas vi att fler inser, säger hon.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Foto: Lernia
Foto: Lernia

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-24 12:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Anläggning Arbetsmarknadsutbildning Bygg Corona Fordonsteknik Lärarbrist Lernia Vuxenutbildning