Drivmedelsförsäljningen påverkas fortfarande

Den preliminära statistiken över drivmedelsförsäljningen i Sverige i maj 2020 visar en nedgång i försäljningen i jämförelse med maj 2019. Bensinförsäljningen sjönk med cirka 8 procent (cirka 21 300 m3 till ca 233 700 m3)). Även försäljningen av diesel sjönk med cirka 8 procent (cirka 43 200 m3 till cirka 529 100 m3).

Försäljningen av drivmedel har påverkats av reserestriktioner i Sverige på grund av covid-19. Logistikkedjor och leveranser har fungerat och drivmedelsstationerna har under hela pandemin varit öppna i Sverige.

Nedgången i bensinförsäljningen med 8 procent jämfört med maj 2019, är mindre än i april då det var 16 procent. Samtidigt är nedgången i dieselvolymerna med 8 procent, något större än i april som då var 5 procent.

Johan G. Andersson, VD Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.
– Under ett normalt år ökar försäljningen av drivmedel under sommarmånaderna maj-augusti. ”Driving-season” är en global företeelse där ökad mobilitet under perioden återspeglas i ökad försäljning. Hur det utvecklas i år, beror bland annat på hur stor påverkan covid-19 får på resandet i sommar och Folkhälsomyndighetens reserestriktioner, säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2020-06-17 12:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränsleförsäljning Covid-19 Folkhälsomyndigheten Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet