Foto: Tullverket

Smugglade cannabis värt 39 miljoner kronor

Nu väcks åtal

I dag väcks åtal vid Ystad tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören som åtalas hade över 390 kilo cannabisharts i trailern.

Det var i september 2019 som en bulgariskregistrerad lastbil med trailer kom till Trelleborg från Rostock via färja. När tulltjänstemännen frågade vad chauffören hade för last uppgav han att trailern var tom. Mannen var på väg till en firma för att lasta gods, men kunde inte svara på var firman han skulle till låg eller vad den hette.

Vid tullkontrollen påträffades 390 206,2 gram cannabisharts i trailern och mannen greps och delgavs vid förhör misstanke om synnerligen grov narkotikasmuggling. Den misstänkte nekade till brott.

Tullverkets utredning har visat att mannen rest till Sverige med lastbil i vart fall sex gånger under 2019 fram till att han greps.
– Beslaget tillhör ett av våra större och det känns otroligt bra att vi stoppat över 390 kilo cannabisharts att komma ut i samhället, säger Erik Friberg, chef vid Tullkriminalenheten på Tullverket i Malmö.

Värdet av narkotikan i missbrukarled uppgår till cirka 39 miljoner kronor. Medianvärdet av cannabisharts är hämtad från Drogsituationen Lägesbild i Sverige 2013-2016, En rapport av Polismyndigheten och Tullverket 2016.

Förundersökningen leds av Michael Hansson, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-09 11:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Bulgarien Cannabis Drogsmuggling Organiserad Brottslighet Polis Trailerekipage