Många rapporteras för underkända däck efter lagskärpning

Under de två första dygnen sedan de nya reglerna för vinterdäck trätt i kraft, blev fyra av fem ekipage underkända i Eskilstuna. Ett svenskt åkeri fick dessutom en ordningsbot. Tråkigt, tyckte bilinspektör Patrick Zetterberg.

Under måndagen och tisdagen stoppades på olika platser utmed E20 nära Strängnäs, fyra ekipage som inte klarade de nya vinterdäckskraven. Ett svenskt bil- och släpekipage saknade rätt däck på styr- och boggiaxlarna. Ekipaget skulle stå kvar, men en tid senare hade det lämnat platsen, förhoppningsvis efter att ha fått nya däck.

En polsk dragare saknade vinterdäck på styrande axel. Felet åtgärdades i onsdags, den 4 december.

Ett trailerekipage med svenskregistrerad dragbil från Helsingborg hade endast vinterdäck på styrande axel, men i övrigt sommardäck. Kontrollen ledde dessutom till en ordningsbot till företaget.
– Språksvårigheterna med chauffören var total, säger bilinspektör Patrick Zetterberg som då ringde till åkeriet. Men det blev inte mycket bättre det heller.

De visade sig att kvinnan på åkeriet hade svårt att förstå när bilinspektören förklarade att dragbilen måste byta till rätt däck.
– Det blev inte lättare när jag skulle förklara att företagets trafikansvarige skulle få en ordningsbot eftersom fordonet inte var anmält i yrkesmässig trafik, säger Patrick Zetterberg.
När polisen lämnade platsen, hade trailern ställts av och dragbilen kört iväg, förhoppningsvis till den verkstad som finns i närheten.

Samtliga förare fick ordningsböter om 1 200 kronor vardera för att ha kört med felaktiga däck.

Den 3 december stoppades en välkänd speditörs ekipage. Trailern rullade på sommardäck.
– Speditören ville först att ekipaget skulle få fortsätta till trailerns slutdestination i Katrineholm, men av det blev det inget, säger Zetterberg.
Speditören valde då att ombesörja en servicebil för däckbytet.

Chauffören fick även han en ordningsbot på 1 200 kronor, men hade inga pengar att betala med.
– Jag kan inte förstå hur de kan ge sig ut och köra utan någon som helst tillräcklig ekonomisk back-up och det sade jag till chauffören också, avrundar Patrick Zetterberg.

Vi fortsätter att följa utfallet av de nya vinterdäckskraven.


Om artikeln

Publicerad: 2019-12-06 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Eskilstuna Ordningsbot. Trafiktillstånd Transportfusket Vinterdäck