Den första av fyra planerade lager på Hedeland i Danmark, står redan klar.

DSV bygger terminal som ska bryta ner NOx-partiklar

DSV:s största terminal i Norden byggs för att bidra till att bryta ner NOx-partiklar för att skapa renare luft. En särskild mineralbaserad yta på byggnaden kommer att hjälpa till att bryta ner NOx-partiklar som släpps ut från bilar och lastbilar som rör sig på och kring området.

De fyra lagerbyggnaderna som tillsammans täcker 150 000 kvadratmeter, kommer alla att ha den speciella takbeläggningen NOXOUT, står det i pressmeddelandet.

Den första byggnaden på 40 000 kvadratmeter blev nyligen kvar. Taket ska klara av att bryta ner 421,120 gram NOx-partiklar per år. Det motsvarar Nox-utsläppen från en standard Euro 6-lastbil som transporterar 8-13 ton och kör arton varv runt jorden.

Detta betyder att den nya lagerbyggnaden är NOx-neutral, förutsatt att alla NOx-partiklar från passerande trafik landar på det 40 000 kvadratmeter stora taket.

Ytskiktet som bryter ner Nox-partiklarna består av en beläggning av titanoxid som fungerar som en katalysator när partiklarna landar på taket. Med hjälp av solljuset, förvandlar beläggningen Nox-partiklarna till nitrat som därefter sköljs ner från taket när det regnar och blir till gödningsmedel för den omgivande marken och växterna.

EVP Brian Winther Almind, Group Property.
– Denna nya typ av tak är en del av DSV:s mall för kommande byggnader, säger han.

När alla fyra byggnaderna är klara och utrustade med totalt 150 000 kvadratmeter NOXOUT, kommer 1 579 200 gram NOx-partiklar att brytas ner varje år. Det motsvarar tidigare nämnda lastbil men istället 70 varv runt jorden.

Susanne Højholt, Head of Development at Nordic Waterproofing.
– Taket ska bryta ner partiklarna under de 50 år som är takets beräknade livslängd. Eftersom mineralet finns i skiffern, torkar inte titanoxiden ut eller tvättas bort över tid. Det enda som minskar takets förmåga att bryta ner partiklar, är brist på solljus eller löv och annat som hindrar partiklarna att landa på taket, säger hon.

När taket byts ut, hanteras det på samma sätt som andra typer av asfalttak, säger hon vidare och mineralet återfinns i andra produkter som exempelvis vit färg, UV-filter, kosmetikafärgning och tuggummin.

En annan positiv sak med takets vita färg, är att ytan avleder solstrålarna och minskar värmen. Därmed ska byggnadens totala energiförbrukning reduceras under den solga, varma årstiden.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-19 15:31
Kategori: Nyheter
Taggar: DSV Hedeland Miljö NOx-partiklar NOXOUT Titanoxid