Årets bilhändelse utsedd: Globala protester mot höga bensinpriser

Glöm robotbilar och Formel 1-tävlingar. Det var inget att protestera emot. Årets bilhändelse handlade om helt vanlig bensin. ”De många upproren runt om i världen mot höga bensinpriser visar hur viktig bilen är för vanligt folk”, säger Ing-Cathrin Nilsson, chefredaktör för Motorbranschen.

Det finns få branscher just nu där det händer så mycket som i bilbranschen, skriver Motormännens Riksförbund i ett pressmeddelande. Nästan varje dag kommer nyheter om tekniska innovationer, nya elbilsmodeller och framsteg om självkörande fordon.

Tidningen Motorbranschen har analyserat året som gått och tagit fram en topplista över de mest inflytelserika händelserna.

På listan finns bland annat de nya ljuden i trafiken från elbilar, ett galet fartrekord av Bugatti och att företag gör jättebeställningar på 10 000-tals fordon.
– Det har varit ett galet år för oss som älskar bilar säger Ing-Cathrin Nilsson, chefredaktör för Motorbranschen.
Den främsta bilhändelsen under året handlar däremot inte om bilsalonger eller elbilar.

Man räknar upp att det blir allt vanligare att bilister runt om i världen drabbas av höjda skatter på bensin och i år fick man nog och gjorde uppror i både Afrika, Sydamerika och Mellanöstern. Det visar hur viktiga bilarna är för vanliga personers vardag.

Ja, bilen är viktig. Uppenbarligen viktig nog att skapa enighet i gemensamma protester ute i världen. Något som ännu inte skett på liknande sätt inom transportbranschen, med några få undantag.

Ing-Chathrin Nilsson gör en spaning inför 2020.
– Under OS i Tokyo satsas miljarder på självkörande fordon vilket kan bli det stora genombrottet för robotbilarna – om det inte inträffar några olyckor, säger hon.

Tio i topp-listan i år
1) Globala protester mot höga bensinpriser med våldsamma upplopp i exempelvis Ecuador och Iran.

2) Megabeställningar när stora företag förnyar sina fordonsflottor. Amazon har beställt 20 000 Mercedes, Google 62 000 Chrysler och amerikanska posten beställer 180 000 nya budbilar.

3) Mest sålda bilen blir elektrisk

4) Galna ljud i trafiken från tysta elbilar som nu börjat ge ifrån sig ljud som getbröl, hästhovsljud och motorvrål.

5) Framåt för bensinmackarna när kunderna gör allt längre besök där för exempelvis mat och toalett.

6) Fortsatt framgång i Hollywood med bilfilmer som ”Le Mans 66” som drar in miljarder.

7) Rymden är så inne och trendig att BMW och Land Rover har skapat särskilda modeller med rymdtema byggda av asteroider.

8) Bugatti slog nytt fartrekord med modellen Chiron som blev den första produktionsbilen över 300 mph-gränsen när den for fram i 490 km/h.

9) Metallbrist kan stoppa elbilar slog en brittisk rapport fast under året. Världens samlade produktion räcker bara till för att byta ut hälften av bilarna i Storbritannien.

10) Den amerikanske presidentkandidaten Beto O’Rourke sände live när han bytte däck. Det blev dock fiasko och han lade ner sin kampanj kort därefter.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-30 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bensinuppror Elfordon Motorbranschen MRF Robotbilar