En glad Sandra Petersson tar emot utmärkelsen Årets yrkeslärare 2019. Det är organisationen World Skills Sweden som står bakom priset. Foto: TYA

Kvinnlig förebild blir Årets yrkeslärare

Hon är en förebild för kvinnliga elever i en bransch som fortfarande lockar flest män. Nu har transportläraren Sandra Petersson utsetts till Årets yrkeslärare.
Sandra Petersson, Årets yrkeslärare 2019. Foto: TYA
Sandra Petersson, Årets yrkeslärare 2019. Foto: TYA

I dag är var fjärde transportelev tjej och tolv svenska gymnasieskolor redovisar minst 40 procent tjejer i årskurs 2, enligt TYA:s årliga Skolledarenkät. En positiv utveckling som också ställer krav på skolorna och hela branschen.
– Kunniga, engagerade yrkeslärare är en förutsättning för att få välutbildade, säkra och anställningsbara lastbilsförare. Men det är också viktigt att unga tjejer kan se att det finns kvinnor som kör lastbil och lastar tungt, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.

TYA har tidigare uppmärksammat Sandra Petersson, lärare på Vretagymnasiets transportutbildning, som en av de allra viktigaste förebilderna i branschen. På Yrkesutbildningsgalan i Globen den 28 november i år utsågs Sandra Petersson till Årets yrkeslärare.
– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad. Jag tror att jag får priset för att jag inspirerar och engagerar elever och tänker utanför boxen, och jobbar övergripande för att transportutbildningar ska samverka med varandra, säger Sandra Petersson.


Priset delas ut av organisationen
World Skills Sweden, som har till uppgift att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning.
– Det är glädjande att Sandra Petersson uppmärksammas på det sättet. Hon har en unik förmåga att gå ifrån idé till genomförande, och ett sätt som får andra att växa och utvecklas. Hon ser och bekräftar alla elever, krokar arm tidigt och jobbar gemensamt mot ett tydligt mål, säger Lasse Holm projektledare på TYA.

Fakta Sandra Petersson

Ålder: 29
Yrke: Transportlärare, Vretagymnasiet, Linköping
Antal år som lärare: 6
Bostadsort: Motala
Fritidsintressen: Triathlon och träning i alla dess former.
Övrigt: Cyklade till Paris i somras för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-29 08:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Årets yrkeslärare TYA Utbildning