Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Michelin Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Michelin

Olika krav på vinterdäck beroende på språk – på Transportstyrelsens hemsida

Vintern närmar sig och den 1 december är det dags för den skärpta lagen om vinterdäck på tunga fordon att träda i kraft i praktiken. Som i fallet med den nya ”smarta” färdskrivaren, står branschen väl rustad och förberedd. Och – som med färdskrivaren – har myndigheterna hamnat i bakvattnet.

En läsare hör av sig till tidningen och påpekar att Transportstyrelsen på sin hemsida, tydligt deklarerar vad som gäller för vinterdäck på tunga fordon. Åtminstone på den svenskspråkiga sidan.

Men den som vill tillgodogöra sig samma information på engelska, riskerar att få böter och dessutom hindras från fortsatt färd om polisen stoppar vederbörande, eller om en olycka skulle inträffa efter den 1 december i år.
– Det finns väldig många utländska lastbilar i Sverige där ägaren, chauffören eller någon annan som styr från utlandet, inte kan svenska. De letar så klart på den engelskspråkiga sidan från Transportstyrelsen och där ges fel information, menar läsaren.

När Proffs kollar den engelskspråkiga sidan, konstaterar vi att tipset stämmer. Där står det att vinterdäckskravet på tunga fordon endast omfattar drivhjulen. Gammal information, med andra ord eftersom kraven ändrades den 1 juni i år.

Läsaren förklarar att han i omgångar har varit i kontakt med Transportstyrelsen för att påpeka missförhållandet. Men ingen tycks ha tagit honom på allvar.
– Alla jag pratat med hos Transportstyrelsen vet inte, kan inte, intresserar sig inte eller vet inte vem som kan svara på det här, förklarar han och ställer sig mycket kritisk till myndighetens agerande i frågan.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Proffs kontaktar Transportstyrelsen
– och några timmar senare har man ändrat informationen på den engelskspråkiga sidan. Men hur kunde det bli så här?
– Det var den mänskliga faktorn som felade, svarar Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen som snabbt såg till så att informationen rättades till.

Näslund förklarar att man tidigare har informerat åkeri- och bussbranschen om de skärpta reglerna och att dessa i sin tur har lovat förmedla till sina utländska motsvarigheter.
– Men tyvärr är det först nu som vi uppdaterat vår egen engelska information. Man hade inte förstått att vi har webbsidor på fler språk än svenska. Just därför har man lagt vinn om att försöka nå utländska förare via andra kanaler, förklarar Monica Näslund avslutningsvis.

Proffs har varit i kontakt med några trafikpoliser för att höra efter om den felaktiga informationen kan innebära att utländska aktörer kan komma att slippa påföljder om de inte uppfyller vinterdäckskraven i vinter – med hänvisning till Transportstyrelsens information?
– Nej, vi kan inte ta hänsyn till det, blir deras korta svar.

Den engelskspråkiga sidan gav fram till igår, den 17 september, inte korrekt information.

 

Den svenska sidan är däremot korrekt.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-18 10:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Lagar och regler Trafiksäkerhet Transportstyrelsen Vinterdäck Vinterdäckskrav