Det var inte lätt att finna ett foto på privatpersonen Mia Sjögren. "Mor var en närvarande person på sociala medier, men som privatperson ute i verkligheten ville hon synas mindre, inte vara i vägen och inte ta plats", säger Leo Onegård. Foto: Privat/montage

Mia Sjögren är död – saknad av många ute på vägarna

Mia Sjögren, en profil inom transportvärlden, har lämnat oss. Mia Sjögren var även mor och hustru vars familj nu genomgår ett tungt sorgearbete. Låt oss skänka dem våra tankar och ljus för att stötta dem i detta. Vi är många som saknar henne.
Den lastbil som Mia körde smyckades med blommor och ljus tändes av kollegor och vänner efter beskedet om hennes bortgång. Foto: Sandra Torstensson
Den lastbil som Mia körde smyckades med blommor och ljus tändes av kollegor och vänner efter beskedet om hennes bortgång. Foto: Sandra Torstensson

Mia Sjögren brann för branschen, hon var påläst och orädd att säga sanningar som ibland kom rakt av eller förpackade i väl valda ord.

Tillsammans med åkaren Johan Kullgren var hon administratör för Truckers Paradise, Nordens största lastbilsgrupp på Facebook som idag har över 31 000 medlemmar. Tillsammans höll de hårt i tömmarna på gruppen som har många starka personligheter och med, som det står i beskrivningen, ”minst en världsmästare i varje tråd”.

Johan Kullgen beskriver Mia som varandes både hans egen och många andras ”internet-mamma”.
– Det märktes att hon älskade sociala medier och vi var inte bara admins tillsammans. Vi var medlemmar i flera gemensamma grupper där vi ofta diskuterade med folk om allt och inget. Mia och jag var nära nog alltid överens om att alla andra hade fel och att vi hade rätt, säger han. Vi skrev nästan dagligen i samma trådar och hon lämnar ett enormt tomrum i mitt hjärta.

När Här Stannar Sverige, HSS, startades, var Truckers Paradise och Mia med från början. HSS beskriver Mia som en ”legendar bland maskin- och lastbilssidor på sociala media”. De tackar henne för allt arbete hon har lagt ner och för att hon alltid funnits där, inte minst som bollplank.

Hos oss på Proffsredaktionen lämnar Mia också ett tomrum. Hon hade ett brett kontaktnät och delade med sig av många kloka synpunkter som hon uttryckte på ett sakligt och konkret sätt.
– Mia Sjögren var inte rädd att ifrågasätta oss när hon tyckte att något inte stämde. Konstruktiv kritik är oerhört värdefullt när man har som mål att bli bättre, självklart är det så, och Mia har därför betytt väldigt mycket för mig, mina kollegor och därmed för tidningen. Våra tankar går till hennes familj och anhöriga, säger Proffs chefredaktör Göran Rosengren.

Mias död kom plötsligt. En chock för alla och än mer för familjen. Leo Onegård är Mias son och han delar med sig av några tankar från familjen i denna svåra stund. Han beskriver sin mor som en stöttepelare.
– Hon ställde alltid upp för en om hon kunde, berättar han.

Mia kunde vara väldigt rak i sitt sätt att uttrycka sig, men hon kunde också ta när hon hade fel, fortsätter han.
– Och jag tycker hon gjorde ett mycket bra arbete med Truckers Paradise, berättar han.

Leo säger att det inte går att beskriva Mia med några få rader.
– Jag skulle kunna skriva en hel bok om henne, men ändå inte få med allt jag skulle vilja.

Går det att fråga vad du kommer att sakna mest?
– Att jag alltid kunde ringa henne och fråga om vad som helst och få raka svar. Hon var dessutom påläst om transportbranschen och kunde svara på sådana frågor också. Nu kan jag inte längre lyfta på luren för att prata med henne, avrundar Leo Onegård.

Mia Sjögren blev 54 år.

Ord som beskriver saknaden efter en fin kollega. Foto: Sandra Torstensson
Ord som beskriver saknaden efter en fin kollega. Foto: Sandra Torstensson

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-04 16:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsfall Mia Sjögren Truckers Paradise