Foto: Malouette

Färre lastbilstransporter med Vemblas modell

Leverans till dörren inom 60 minuter

Vembla lanserade i dagarna en testversion av en tjänst där kunder kan beställa hem livsmedel från Vembla och få sin leverans inom 60 minuter. Vemblas affärsmodell går ut på att ansluta lokala matbutiker till sin plattform och kunder får därefter se utbudet för respektive butik i appen. Man lägger sin beställning och betalar i appen, därefter plockas matkassen upp av en frilansare som levererar hem till kund inom 60 minuter.
Dino Todorovic
Dino Todorovic

Satsningen genomförs efter att bolaget säkrat sin första investering som primärt kommer från ängelinvesterare i Stockholmsområdet. Bolaget grundades av Sunil Dutt, Dino Todorovic och Sebastian Malmberg som träffades under Antlers första inkubatorprogram i Sverige med start i Januari 2019.

Vemblas affärsidé är att digitalisera lokala matbutiker, både stora och små och erbjuda kunder sortimentet från varje butik i en samlad marknadsplattform. Baserat på kundens leveransadress visas de närmsta tillgängliga butikerna och därmed minimeras även transportavståndet från butik till kund.

Tack vare detta kan en leverans inom 60 minuter säkerställas och inga tunga, miljöförstörande lastbilar behöver användas då de korta avstånden lätt kan avverkas på cykel eller till fots.

Vi vill veta vilka som ska utföra de snabba leveranserna och får veta att dessa kallas ”runners” när vi kontaktar Dino Todorovic, en av grundarna av Vembla.
– Våra runners är frilansare och inte anställda av oss, säger han.

När vi frågar hur dessa kommer att få betalt, säger han att detta är en testkörning och att upplägget för runners fortfarande är under utveckling.
– De ska ha bra arbetsvillkor och en lön runt 150 kronor i timmen. Lönerna till våra runners kommer ett externt företag att hantera, säger han.
De har inte helt bestämt sig än om det ska vara lön per timme eller per leverans, men det här är en testlansering av tjänsten, avrundar de.

Om artikeln

Publicerad: 2019-07-15 09:33
Kategori: Nyheter
Taggar: Änglainvesterare Lastbilar Livsmedelsleveranser Runners Stockholm Vembla