Countryartisten och lastbilschauffören Martin Nilsson släpper idag ett nytt album. Det femte i ordningen. Foto: Tommy Holl

Idag släpper chauffören Martin sin femte countryplatta

Countryartisten och lastbilschauffören Martin Nilsson släpper idag ett nytt album. Det femte i ordningen. När Proffs ringer upp honom sitter han i en lastbil på Bjärehalvön i nordvästra Skåne och kör schakt. Och han är både förväntansfull och spänd inför lanseringen av plattan som man döpt till ”Längtan till landet”.
Martin tar varje tillfälle i akt att köra lastbil. Han trivs verkligen bakom ratten.
Martin tar varje tillfälle i akt att köra lastbil. Han trivs verkligen bakom ratten.

Martin Nilsson har i många år uppträtt på scener inte endast i Sverige utan också i övriga Skandinavien. I Norge har han inte spelat så värst mycket, men hans musik spelas flitigt där.
– Jag ligger faktiskt just nu på andra plats på Norges Topp 20-lista över mest streamade låtar i dansbandskategorin, där min typ av musik ingår, förklarar Martin.

Den nu aktuella skivan är inspelad i Nashville. Ett arbete som har tagit virka ett halvår. Skivbolaget är det svenska Atenzia Records. Allt är original, allt är nytt, det finns inte en enda cover på plattan, förklarar Martin Nilsson. – Vi har fått fria händer att översätta texter till svenska, vi har alltså inte behövt översätta dem rakt av. Vi har fått skriva fritt, med andra ord, tillägger han.

Cirka hälften av de 13 låtarna är på svenska och resten på engelska. Materialet på plattan är inte specialskrivet åt Martin, men det har aldrig tidigare spelats in.
– Vi har lyssnat och lyssnat på det material som man har vaskat fram och därefter tog vi ut de absolut bästa. Vissa texter låter bäst på originalspråket och då har vi valt att inte översätta dem.


En som varit med och bidragit
till de svenska låttexterna är Peter Russberg.
– Han är egentligen författare och har skrivit amerikansk historia. Han har bidragit med de svenska texterna på fem av låtarna som bland annat är gjorda av Carrie Underwood och andra tunga namn inom countrygenren i Amerika.

Samtliga musiker som hörs på plattan kommer från Nashville.
– Sången har jag lagt på i Skara av praktiska skäl. Däremot ska jag snart resa över och hälsa på alla som hjälpt till, berättar Martin.

James Burton är ett av namnen. Han är en amerikansk gitarrist och medlem i Rock and Roll Hall of Fame sedan 2001. Han är också känd som ”Master of the Telecaster”.
– Han är en av de största vi har. Och det gäller även för alla andra inblandade. Mycket professionella musiker allihop, förklarar Martin

En musiker spelar med Dwight Yoakam, som varit en förgrundsfigur inom den neotraditionella countryn och Bakersfieldsoundet under 1980- och 1990-talet.
– Någon annan spelar med Taylor Swift. Det är alltså enbart duktiga och erkända musiker som jobbat med inspelningen, tillägger Martin Nilsson.


Alla instrument är ”på riktigt”
. Inget syntetiskt, med andra ord.
– Inte alls. Riktig steel guitar, riktiga fioler. Hör man på detta så är det bara… Oj, det låter så bra.

Martin Nilsson kan du träffa runt om på olika scener under sommaren. Men vill du lyssna på de nya låtarna redan nu så kan du antingen köpa skivan till exempel på Ginza.se eller på Spotify.

Martin Nilssons femte platta släpps idag.
Martin Nilssons femte platta släpps idag.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-31 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Country Längtan till landet Martin Nilsson Musik Skivpremiär