Färre transporter och hållbart bränsle för Kiviks Musteri

Genom samarbete med logistikföretaget GDL, har Kiviks Musteri minskat antalet transporter på sin tillfartsväg med 21 procent. Transportbilarna som används körs dessutom på bränsle som består av förnybar råvara.

Kiviks Musteri arbetar sedan 2018 med logistikföretaget GDL som är ansvarig för att transportera produkter mellan företagets produktionsanläggning i Kivik och deras centrallager i Kristianstad. Tack vare större lastkapacitet i bilarna har nu antalet transporter till och från Musteriet minskat med 21 procent, skriver man i ett pressmeddelande.

Förutom en klimatpositiv effekt genom minskad tung trafik, så körs lastbilarna på hydrerad vegetabilisk olja (HVO) som tillverkas av 100 procent förnybara råvaror och har väsentligt lägre CO2-utsläpp än fossilt drivmedel. Man gör bränsle av avfall som annars skulle slängas, i detta fall tallolja, en restprodukt från skogsindustrin.

Kiviks Musteri ligger vid vägs ände, mitt i naturen där man funnits sedan 1888. En unik plats med Hanöbukten på ena sidan, Nationalparken Stenshuvud på den andra och äppelodlingar på den tredje.
– Helt omslutna av naturen kan vi inte annat än bry oss om den. Hållbarhet och respekt för miljön är viktigt så att även fortsatta generationer ska kunna njuta av denna fantastiska plats, säger Stina Andrén, hållbarhet- och utvecklingschef på Kiviks Musteri.

På tillfartsvägen samsas lastbilstrafik med personbilar. Över 200 000 besökare kommer varje år för att uppleva det turistmål som musteriet är med restaurang, café, äppelträdgårdar och olika evenemang året runt.
– Vi är därför mycket glada att både klimatet och våra besökares gynnas av denna förbättring, säger Stina Andrén. Vårt huvudmål är att minimera vår egen klimat- och miljöpåverkan. Som livsmedelsproducent måste man ta sitt ansvar, att ständigt arbeta för en hållbar produktion.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-28 12:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen GDL Kiviks musteri Miljö