Däckexpert vill ha förbud mot vinterdäck – på sommaren

En undersökning som Infact på uppdrag av Dekkmann tidigare gjort, visar att de flesta inte förstår hur farligt det är att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. ”Det borde vara förbjudet”, säger däckexperten Torleiv Hauknes.

I ett pressmeddelande skriver Dekkmann att var femte norrman har kört en hel sommar med dubbfria vinterdäck. I samma undersökning ställde man också frågan om hur mycket längre de trodde bromssträckan blir med dubbfria vinterdäck på våta sommarvägar. Resultatet var skrämmande, menar Dekkmann.

Continental Norge genomförde tester för två år sedan och fann då att bromssträckan blir 84 procent längre från 110 till 0 km/h med den typen av däck i jämförelse med sommardäck på våt asfalt.

34,1 procent av de tillfrågade trodde att bromssträckan blev 25 procent längre, men variationerna bland svaren är stora.
– Detta visar att många norrmän inte förstår riskerna med att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Det är väl därför så många gör det, säger Torleiv Dalen Haukenes som är produktchef hos Dekkmann.

Han menar att vinterdäcken inte är gjorda för att användas i varmare temperaturer.
– Alla i vår bransch känner till det. Men folk i allmänhet tror att det är mycket ofarligare än vad det i själva verket är, säger han uppenbart oroad över bilisternas dåliga däckkunskaper.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-27 09:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Norge Sommarväglag Trafiksäkerhet Vinterdäck