Framgång för Mobilitetspaketet idag – ”fordon ska återvända till etableringslandet”

Mobilitetspaketet gick nyss i omröstningen vidare till triloger med Rådet. Överraskningen finner vi i cabotagefrågan som innebär att fordonet ska återvända till etableringslandet under ”cooling off-perioden”.

Av Göran Rosengren och Heidi Bodensjö

Från kristdemokraternas kontor i Bryssel meddelar Anders Sellströms (KD) politiskt sakkunnige Simon Tawifi att Mobilitetspaketet nu gått vidare.

Proffs återkommer med ytterligare detaljer senare, men i all korthet får vi veta att kör- och vilotiderna blev desamma som Rådets position. Det vill säga att en chaufför får köra i tvåveckorsperioder med en förkortad veckovila i hytten, men den ordinarie veckovila får inte tas i hytten.

Utstationeringsdirektivet blev en besvikelse menar kristdemokraterna eftersom önskemålen, exempelvis från Marita Ulvskog (S), var att utstationering ska räknas från första dagen i all internationell trafik. Nu blir det istället så att internationella transporter ska undantas. Här måste vi återkomma med mer detaljer och förtydliganden.

Nokian


Den stora överraskningen
finner vi i frågorna kring cabotagetrafiken. Där röstades det igenom att det ska vara fritt antal cabotageturer under tre dagar.
– Därefter ska det vara en ”cooling off-period på 60 timmar då fordonet ska återvända till etableringslandet, avrundar Tawifi.

”En historisk seger i Europaparlamentet”, skriver (S) i ett pressmeddelande.

Jubelropen och applåderna avlöste varandra vid torsdagens omröstning om schyssta villkor i transportsektorn. Alla tre lagförslagen som socialdemokraterna lagt fram gick igenom – kör- och vilotider för lastbilsförare, utstationeringsregler och cabotage.
– Nu får vi lika lön för lika arbete på samma plats även i transportsektorn. Det är en fantastisk seger för alla som jobbar inom transportsektorn, säger Marita Ulvskog (S) i en första kommentar.

(S) konstaterar att Europaparlamentet till sist lyckades enas om schyssta villkor även för yrkeschaufförer.
– En bättre sorti kunde det här parlamentet inte få. Vi värnar om alla medborgare men framför allt de mest utsatta, alla vardagshjältar, som nu får lika lön för lika arbete för samma arbete – oavsett om det gäller byggnadsarbetare eller yrkeschaufförer. En bra dag, säger Marita Ulvskog (S).

Röstsiffrorna:

Utstationering
349 för
278 emot
9 nedlagda

Kör- och vilotider
385 för
244 emot
5 nedlagda

Cabotage
370 för
254 emot
10 nedlagda

Hultsteins

Om artikeln

Publicerad: 2019-04-04 12:11
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Mobilitetspaketet