Folk har dålig koll på vad lastbilschaufförer gör på jobbet

En ny studie gjord i Storbritannien, har visat att så många som 80 procent av britterna felaktigt tror att chaufförens enda uppgift är att köra. Två tredjedelar tror att förarna sover i framsätet och över hälften är av uppfattningen att det är ett mycket ensamt arbete. Vidare tror 40 procent att endast män kan vara lastbilschaufförer.

En av nio britter känner någon som kör lastbil och tror att de älskar sitt jobb eftersom de får resa och möta många olika människor. 80 procent anser att det är ett mödosamt, obekvämt och ensamt jobb, skriver brittiska Transport News.

Teamet bakom WMB Logistics genomförde undersökningen som en del av en pågående studie av britternas uppfattningar om lastbilschaufförer. 2 367 britter i åldern 18 år och uppåt som innehar brittiska körkort, intervjuades.

På frågan om vem de trodde lossade och lastade lastbilarna, svarade 91 procent att det fanns särskild personal för det. Dessutom trodde 42 procent att förarna sov i sin förarstol och det berodde på att ”hytterna är för små och det finns inget utrymme för en säng”.

En annan anledning till att 30 procent trodde förarna sov i sätet, var att ”företaget har inte råd att låta alla chaufförer bo på hotell”.


19 procent av de tillfrågade
trodde inte att det fanns någon utrustning i hytterna såsom kylskåp, vattenkokare och liknande. 38 procent trodde att förarnas ätande bestod av att ”ta en lunchlåda” eller att de var tvungna att stanna och köpa mat om de blev hungriga.

En talesperson för WMB Logistics kommenterade senare svaren.
– Tro det eller ej, men att vara chaufför är inte bara att köra fram och tillbaka på motorvägen. Det är så mycket mer, sade han. De hjälper till att lossa och lasta lastbilar, de möter alla möjliga intressanta människor från alla samhällsskikt och de är utrustade med en hytt som är otroligt högteknologisk.
Lastbilsförare erbjuds en mängd olika bekvämligheter och hytten är deras hem och ska behandlas som det också.

Han avslutar med att konstatera.
– Chaufförerna är ett stolt gäng människor som gör ett fantastiskt jobb.

WMB Logistics undersökning är kanske något som vi i Sverige också skulle kunna göra för att utröna huruvida allmänhetens uppfattning och kunskaper om lastbilschaufförens yrke, är liknande de brittiska?

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-08 12:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsuppgifter Storbritannien Undersökningar Yrkeschaufför