- Det är ironiskt att det blev en socialdemokratisk statsminister och socialdemokraterna som begravde den svenska modellen, säger Jasenko Selimovic (L).

Liberalerna i EU:

”Tack, Stefan Löfven – där rök den svenska modellen”

Den 15 november röstade Europaparlamentet igenom ett lagförslag som innebär början till slutet för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Trots alla varningar om att just detta skulle hända, drog statsminister Stefan Löfven och socialdemokraterna igång EU:s sociala pelare med ett EU-toppmöte i Göteborg 2017.

Det är EU-parlamentariker Jasenko Selimovic (L) som har skickat ut ett pressmeddelande i vilket han konstaterar att nu kommer den lagstiftning som Stefan Löfven (S) då hävdade aldrig skulle komma.

Samtliga svenska Europaparlamentariker, inklusive alla socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, röstade mot förslaget och krävde att det skulle stoppas, men förslaget antogs ändå med stor majoritet.

EU-direktivet sägs vilja ge arbetare mer tydliga och förutsägbara arbetsvillkor, säger Selimovic.
– Med det är extremt problematiskt för Sveriges del eftersom den skrotar den svenska modellen, säger han. Det är bra att även socialdemokraterna tar fullständigt avstånd från direktivet nu, men det borde de gjort redan hösten 2017.

Jasenko Selimovic säger att han redan då varnade för att just det här skulle hända. Då hävdade socialdemokraterna att den sociala pelaren inte skulle innebära någon lagstiftning, att den svenska modellen inte skulle kringskäras och att reglerna på vår arbetsmarknad inte skulle tvingas att anpassa sig ner till en sämre EU-nivå.
– Men det är precis de som nu har hänt, konstaterar Selimovic. Det är mycket olyckligt.

Nu vet han inte längre hur detta i hans mening skadliga förslag, ska kunna stoppas.
– Det är ironiskt att det blev en socialdemokratisk statsminister och socialdemokraterna som begravde den svenska modellen. Konsekvenserna av detta blir mycket svåra att överskåda, sammanfattar Jasenko Selimovic.

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-16 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Jasenko Selimovic Politik Stefan Löfven