Skåpsidorna ”försvinner” med en knapptryckning

Användarvänlighet och ergonomi är ord som allt mer kommer i fokus inom transportbranschen. Att hantera stora och höga öppningsbara sidor på lastbilsskåp kan stundtals vara tungarbetat – särskilt om man har parkerat på sluttande mark. SKAB har nu utvecklat en ny lösning där skåpets båda sidor kan öppnas upp med en enkel knapptryckning!

Påbyggaren SKAB har sedan ett antal år tillbaka haft en patenterad lösning på en öppningsbar viksida – något som har gått under namnet ”Ulrikasida” – döpt efter den allra första kunden på denna finurliga skåptyp.

Med hjälp av hydraulik kan den tvådelade väggen snabbt fällas upp. Detta ger dessutom en full öppningshöjd ända upp till taket, något som är mycket uppskattat hos användarna.

Nu har tillverkaren vidareutvecklat lösningen genom att bygga ett skåp som har dubbla Ulrikasidor. Därmed kan både höger och vänster vägg öppnas upp, vilket ger maximal flexibilitet i kombination med en minimal insats för chauffören att öppna och stänga skåpet.

SKAB förklarar att den tekniska utmaningen har varit att konstruera ett skåp med tillräckligt hög styvhet och styrka, så att det inte sviktar när man manövrerar sidorna, samtidigt som förstärkningarna inte heller får inkräkta på lastutrymmet på något avgörande sätt.

För att säkerställa att konstruktionen fungerar såsom tänkt så har skåpets samtliga mekaniska delar 3D-simulerats. Härigenom har rörelsemönster, stabilitet och hållfasthet kunnat analyseras grundligt redan på konstruktionsstadiet.

Sedan en tid tillbaka rullar bilen hos slutkunden på de isländska vägarna!

Foto: SKAB

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-22 13:04
Kategori: Nyheter
Taggar: Produktnyheter SKAB Ulrikasida