Stor mängd tamponger stals ur lastbil

”Stölder av udda varor kan vara beställningsjobb”

Natten mellan 21 och 22 januari i år, står ett lastbilsekipage parkerat på Bronsgjutargatan i Lockarp. Under natten tar sig en eller flera personer in i släpet och stjäl varor. Bytet denna gång blir ett stort antal tamponger.
Nils Norling. Foto: Anna Hermansson, Polisen
Nils Norling. Foto: Anna Hermansson, Polisen

Stölder ur lastbilar är inte helt ovanligt. Att det stjäls alkohol och cigaretter samt liknande varor, är föga oväntat, men det stjäls även mer överraskande produkter. Vi talar med Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.
– Det är inte så att det är en trend att mer och mer udda produkter stjäls, säger han. Inte heller ter det sig som att företeelsen har ökat, men att de udda stölderna antagligen uppkommer då tjuvarna inte vet vad som finns i lasten.

De spontana stölderna blir lite av ett lotteri för tjuvar som spontant bryter sig in.
– De ser till förutsättningarna för att kunna genomföra en stöld, menar Norling. Var ekipaget står och hur stor risk det innebär, vägs in.

När de sedan går in, tar de vad som finns. Allt går att sälja. Aktiviteterna är vanligast efter midnatt fram till 06.00 på morgonen.

Ibland blir det en jackpot för tjuvarna, säger Norling.
– I april i år på Betselgatan i Jägersroområdet i Malmö, stals en och en halv pall L’Oréal-produkter.

I Bunkeflostrand stals i början av året en stor mängd kycklingdelar och Norling undrar vad man ska sådana till. Kanske har de hamnat på en skum restaurang, funderar vi.

Han sticker inte under stol med att tjuvarna, tyvärr, är skickliga på vad de gör. Tekniskt kunniga på att ta sig in i enheterna och att röra sig ljudlöst utan att väcka chauffören.
– Tyvärr leder dess brott inte ofta till att någon grips, säger han, men vill att alla tillgrepp och försök till sådana, ska anmälas.

Vi talar en del om godsmottagarnas och godsavsändarnas ansvar och visst finns det mycket dessa kan göra för att försvåra brottsligheten och öka tryggheten för chaufförerna.

Vilket är det bästa sättet att hantera situationen på om jag upptäcker en pågående stöld ur mitt fordon?
– Det allra säkraste är att direkt ringa 112, säger han. Det kan emellertid vara svårare för utländska förare att göra som kanske inte känner till numret eller hur man får använda det.

Är det rådligt att själv gå ut och avbryta stölden? Om de skär kapell är de sannolikt beväpnade i alla fall med en kniv.
– Det är ett avvägande, men känner man sig trygg med att avbryta, kan det vara okej, säger han. Man kan också ropa åt förövarna, ge sig tillkänna att man ser dem.
Civilkurage får inte orsaka stor fara för den egna personen, anser han.

Vart dessa udda produkter tar vägen, kan vi inte med säkerhet säga, men väl ana.
– En hel del säljs säkert till mindre nogräknade företag var varuutbud passar den stulna produkten, sammanfattar Nils Norling.

En annan polis som Proffs pratat med, tror inte alltid att det är slumpen som gör att det emellanåt stjäls varor av det mer udda slaget.
– Stölder av udda varor kan mycket väl vara beställningsjobb. Det mesta går att avyttra i kvartersbutiker som drivs av mindre nogräknade. Och att chauffören inte märkt något, kan också bero på att de fått betalt för att inte ”märka något”. Därmed absolut inte sagt att det varit så i just fallet med tampongerna, understryker han.

Om artikeln

Publicerad: 2018-07-24 18:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Stöld Tamponger Tillgrepp Transportkriminalitet