Skadorna på Mikaels hand blev omfattande när olyckan var framme. Foto: Privat

Krossade fingrarna – rekommenderades kontorsjobb

Mikael är kranbilsförare i Göteborg och han trivs med livet. Dagen han klämmer sönder fingrarna på ena handen, förändras mycket. Trots att hans jobb väntar på honom efter rehabiliteringen, utförsäkrar Försäkringskassan honom då de tycker han kan ta ett kontorsjobb istället.
Mikael Alexandersson. Foto: Privat
Mikael Alexandersson. Foto: Privat

Mikael Alexandersson från Lindome har en bakgrund som yrkesfiskare följt av tio år i dragbilssvängen innan han åter är yrkesfiskare en tid. För två år sedan börjar han som kranbilsförare, något han gillar.
– Jobbet är nära hemma och jag uppskattar att komma hem varje kväll, säger han.
Livet känns bra med andra ord och Mikael är nöjd med sin tillvaro, men en morgon tar det slut.

Klockan 08.45 den 4 oktober 2017 i Göteborg, när han ska flytta fram en bod mot framstammen på flaket, sker olyckan som förändrar hans liv
– Boden fastnar cirka 50 cm framför framstammen och när jag lirkar loss den, far den fram och klämmer mina fingrar mot framstammen och det gör oerhört ont. När jag lyckas lyfta bort boden, springer jag bort till två montörer på platsen.

En av dem kör Mikael till Östra sjukhuset alldeles i närheten, men där finns ingen ortoped så de hänvisas till Mölndals lasarett.
– Trafiken försenar oss, men väl framme går det väldigt snabbt med undersökning, röntgen och gipsning. Fyra fingrar är av och jag har omfattande krosskador.

Halv fem på eftermiddagen, sitter Mikael gipsad och klar hemma i köket. Han är sjukskriven i fem veckor tills gipset ska tas av.

Mikael säger att arbetsgivaren tycker allt som hänt är förfärligt, men hans jobb finns kvar i det expanderande företaget varför Mikael inte oroar sig för den biten.
– Efter gipset tagits av, går jag den första tiden på rehab fem gånger i veckan eftersom senor och annat vuxit ihop i fingrarna som krossats och jag kan inte böja dem. Och det gör ont i dem.

Idag får han rehab på Carlanderska sjukhuset via en försäkring samt allmän rehab på Mölndals lasarett. Han tränar mycket hemma också. Eventuellt kan ytterligare operation bli aktuell för Mikael, men inte förrän i oktober-november eftersom klämskador behöver lång läkningstid innan mer åtgärder kan vidtas.

Den 2 april 2018, anser Försäkringskassan att Mikael är redo att arbeta. Han har cirka 85 procent funktionsnedsättning i vänsterhanden och är fortsatt sjukskriven av läkare och går på rehab, men Försäkringskassan skickar honom direkt till Arbetsförmedlingen, trots att han har ett arbete som väntar på honom.
– Försäkringskassan tyckte jag kunde ta ett kontorsjobb, men jag har ju ingen utbildning för det, utbrister Mikael. Jag överklagade omgående beslutet, men fick avslag.

Rehabkoordinatorn på Mölndals lasarett har också haft kontakt med Försäkringskassan och har presenterat läkarintyg samt andra dokument, men Försäkringskassan gör bedömningen att han inte är tillräckligt begränsad för att vara sjukskriven. Mikael får således ingen mer sjukpenning och får tära på sitt sparkapital och leva på sambon.

På Arbetsförmedlingen förstår de inte vad han vill de ska göra för honom.
– Du är ju sjukskriven till sista augusti. säger de till mig. De kan inte göra något under den tiden.

Mikael säger att Försäkringskassan inte gjort rätt då de bland annat inte anordnat det trepartsmöte mellan dem, honom och Arbetsförmedlingen som han har rätt till.
– Även läkaren är förvånad och säger lite ironiskt att jag nog blir den långsammaste sekreteraren i landet, säger Mikael och skrattar, men bakom skrattet märks något annat.

Hans kontakt på Försäkringskassan når han inte längre och någon ny har inte gett sig tillkänna. Den senaste överklagan skickar han in den 5 juni och får beskedet att det tar 8-9 veckor innan han får svar.

Från oktober tills nu, har han gått back ekonomisk med cirka 150 000 kronor. Det är pengar han är fast besluten om att han ska ha tillbaka och tar strid för.
– Jag tänker inte ge mig. Jag är helt inställd på att få den sjukersättning jag har rätt till, sammanfattar Mikael Alexandersson.

Vad Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samt andra i Mikaels fall involverade, har att säga om saken, kommer vi att försöka ta reda på och berätta om i ett kommande nummer av tidningen Proffs.

Trots 85 procents funktionsnedsättning i vänsterhanden, skickar Försäkringskassan Mikael till Arbetsförmedlingen. Att han har ett jobb som väntar på honom, tar man ingen hänsyn till.
Trots 85 procents funktionsnedsättning i vänsterhanden, skickar Försäkringskassan Mikael till Arbetsförmedlingen. Att han har ett jobb som väntar på honom, tar man ingen hänsyn till.

Om artikeln

Publicerad: 2018-07-25 20:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsplatsolycka Arbetsskada Försäkringskassan