Fotograf: Steve Fareham

Tillgång till toaletter ingen ”skitsak” tyckte chauffören

En stor kemikalietillverkare i England har kritiserats för att inte tillhandahålla tillräckliga sanitära faciliteter till chaufförer på sin anläggning. Befintliga toaletter kräver att förare i vissa fall måste promenera totalt en kilometer tur och retur för ett toalettbesök.

Det är kemikalietillverkaren Boots och deras anläggning i Beeston, Nottingham DC i England, som anklagats, läser vi i Commercial Motor. Det är en chaufför som nyligen levererat gods till anläggningen och som då frågar var toaletter finns. Han dirigeras till andra sidan av anläggningen, en nätt promenad på en kilometer tur och retur.

Föraren, som önskar vara anonym, säger att han var på företaget i mer än tre timmar.
– Under den tiden behövde jag använda toaletten och begav mig till toaletter jag fann alldeles i närheten av chaufförernas väntrum, säger han. Men de var låsta och på dörren satt en lapp som hänvisade till en plats 500 meter längre bort.

Han upptäcker emellertid en mindre toalett, typ ett tillfälligt uppställt dass av samma modell som brukar finnas på festivaler, på baksidan av byggnaden han står vid och bestämmer sig för att använda den. Det skulle han inte gjort. När han senare lämnar företaget via säkerhetsvakten, vill vakten veta vem som gett honom tillstånd att använda den toaletten.
– Jag sa att det var mitt eget beslut och påminde honom om att företaget, enligt lag, måste tillhandahålla lämpliga faciliteter för besökande chaufförer och att jag inte anser att en total sträcka på en kilometer är rimligt.

Vakten säger sig inte känna till något om det, men uppmanar föraren att använda de andra toaletterna i framtiden.

Denna uppmaning rimmar inte med de riktlinjer som just nu, efter lång kamp av organisationer, dras upp för att tydliggöra att företagen måste erbjuda chaufförer rimlig tillgång till toaletter. En taleskvinna på Boots, berättar att företaget vid tillfället hade toaletter som inte var låsta.
– Med tusentals förare som varje vecka kommer till Boots, är det en prioritet att se till att vi har gott om tillgängliga faciliteter för deras komfort, säger hon.

De har blivit bekymrade över kritiken som framförts och vill bekräfta att alla förare har tillgång till permanenta toaletter och vilorum i trailerparken där de ska vänta.

Chauffören håller med om att det finns tillgängliga faciliteter på företaget i anknytning till trailerparken, men det är också de enda han känner till för gästande förare.
– Det är ändå cirka 500 meter från det området till platsen för godsmottagningen vilket innebär en rundpromenad på en kilometer och det är det jag menar är oacceptabelt och saknar stöd i lagstiftningen, sammanfattar chauffören.

Artikeln i Commercial Motor avslutas med en e-postadress dit chaufförer kan vända sig om de råkat ut för ”toalettbekymmer”.

Om artikeln

Publicerad: 2018-02-28 17:07
Kategori: Nyheter
Taggar: