Gårdagens fynd.Fotograf: Kustbevakningen

Kustbevakningen fann stulna båtmotorer vid hamnkontroll

I samband med en lastsäkringskontroll i Ystad hamn, upptäcker Kustbevakningen tre stulna båtmotorer.
- Vi hittade motorerna i en skåpbil som var på väg ut ur landet. Motorerna låg gömda i bilen tillsammans med däck och fälgar, förklarar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Då Kustbevakningen i dagsläget inte har befogenhet att utreda den här typen av ärenden, tillkallades polis som snabbt var på plats.
– Vi hade inför vår hamnkontroll etablerat kontakt med yttre befäl hos polisen så de visste att vi fanns i hamnen. Därmed kunde de också komma snabbt, berättar Lindholm.

Två personer greps av polisen som nu kommer att inleda en förundersökning och därmed blir det svårt att i nuläget få mer information i ärendet.

Mattias Lindholm är glad åt samarbetet med polisen och andra myndigheter.
– Hittar vi stöld- eller smuggelgods så kontaktar vi polis eller tull. Vi har en bra samverkan, vilket vi uppskattar. Tillsammans blir vi starka.

Nyligen presenterade regeringen ett offensivt åtgärdspaket som ska bekämpa internationella stöldligor. I Sverige ligger den här typen av ligor bakom drygt hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder av till exempel båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner. Kustbevakningens fynd under gårdagen, pekar just på behovet av hårdare tag mot långfingrade medborgare från utlandet som satt i system att ”exportera” stöldgods från Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2018-02-16 14:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Båtmotorer Kustbevakningen Stödgods Ystad Hamn