Stopp för bulgar med lånade registreringsskyltar

Det blev en minst sagt omtumlande dag för den bulgariske åkaren vars lastbil blev föremål för kontroll i Danmark häromdagen. När polisen stoppade ekipaget vid den dansk/tyska gränsen såg det inledningsvis ut som att man hade med en bulgarisk dragbil att göra.

Ekipaget var på väg in i Danmark och polisen från Tungvognscenter Syd kunde konstatera att åkeriet inte hade betalat vägavgiften. När man så fortsatte att kontrollera den digitala färdskrivaren, noterade man att uppgifterna i densamma inte stämde överens med vare sig registrerings- eller chassinummer.

Det stod nu klart att skylten på bilen tillhörde en annan lastbil. Tillika konstaterade polisen att dragbilen tidigare hade varit registrerad i Danmark, men numera var avregistrerad.

Dragbilens bulgariske ägare, bosatt i Danmark, dök snart upp på kontrollplatsen i en personbil, även den med bulgariska plåtar. Han förklarade att lastbilen hade köps i Tyskland och att den nu var på väg tillbaka till Danmark. Tanken var att köra för en dansk transportfirma som också har verksamhet i Bulgarien.

Men varför satt det falska registreringsplåtar på dragbilen? ”Det var enklast att låna plåtarna från en annan av åkeriets lastbilar”, förklarade ägaren för polisen.

Men den ”lättjan” blev dyrköpt. Både ägaren och chauffören kan nu förvänta sig böter för att ha framfört ett oregistrerat och oförsäkrat fordon, men även för att ha kört falskskyltat.

Som om inte det vore nog. Även det faktum att ägaren körde med en personbil registrerad i Bulgarien blev rapporterat. Detta till den danska skattemyndigheten som nu ska utreda om åkeriägaren har gjort sig skyldig till brott även i det fallet.

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-15 14:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Bulgarien Danmark Falskskyltat Trafikbrott Tungvognscenter Syd