Chauffören frias ? men...

Mekaniker och åkare får 7,5 års fängelse för dödsolycka

Fyra familjer berördes av dödsolyckan förorsakad av en lastbil i dåligt skick. Föraren friades medan åkeriägaren och mekanikern dömdes till fängelse. Nu har straffens längd meddelats.

Bristol Post skrev om olyckan som inträffade i början av 2015 då två personer skadades och tre vuxna samt en fyraåring omkom när två personbilar krockade med en lastbil. Även Proffs skrev om olyckan.

Åkeriet, Grittenham Haulage, hade ingen ordning på sina dokument och servicen på fordonen uppvisade stora brister. Lastbilen som orsakade olyckan hade allvarliga brister som åkeriets mekaniker Peter Wood borde ha upptäckt om han, som han själv hävdade, kontrollerat fordonet.

Åkeriägaren Matthew Gordon skyllde problemen på att han själv haft för mycket att göra och litat på att de anställda klarade sig själva.

Chauffören friades helt, men Gordon och Wood fälldes och dömdes till fängelse. Nu har straffets längd meddelats. Gary Rae är kampanjchef för den ideella trafiksäkerhetsföreningen Brake och säger i en kommentar till domsluten att tragedin kunde förhindrats eftersom det var en oerfaren förare som körde ett fordon med en mängd livsfarliga brister.

Han tycker straffen är otillräckliga och vill dessutom att det införs obligatoriska revisioner för att få bort aktörer som inte borde ha licens eftersom det skulle öka trafiksäkerheten och förbättra konkurrensläget för majoriteten av åkerierna som faktiskt är seriösa.
– Det är viktigt för trafiksäkerheten och jämlik konkurrens att koppla ett grepp om dem som inte är seriösa, säger Richard Burnett på Road Haulage Association, RHA. Att pröva alla aktörer skulle uppnå detta samt lyfta upp de bättre i branschen.

Matthew Gordon och Peter Wood fick samma strafflängd och ska nu tillbringa sju år och sex månader i fängelse för dråp på fyra och kroppsskador på ytterligare två personer.

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-22 14:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Bath Dödsolycka England Rättsfall