Michael Högberg, Martin Eriksson, Henrik Sternberg och Freddy Welle. Sternberg, mannen bakom Cabotagestudien, talade till publiken innan Göteborgskortegen rullade iväg.Fotograf: Tommy Holl

Färre deltagare i helgens HSS-korteger oroar

I helgen kördes åter korteger i Här stannar Sveriges regi. Sjunkande deltagarantal är dock något som oroar arrangörerna.
- Det verkar finnas hur många anledningar som helst till att inte komma, säger Freddy Welle, Göteborg.

Anders Zeidlitz i Luleå berättar att klarblå himmel och sol skapade en fantastisk inramning till årets sista kortege och han använder många positiva ord om dem som fanns på plats.
– FSB kom med hela sex bilar, säger han.

Det finns dock en besvikelse kring att tidigare korteger dragit långt fler deltagare än det tjugotal ekipage som mötte upp i lördags.
– En stor eloge till alla som deltog och till er som inte kom vill jag säga att vi får inte ge upp. Inte nu när det faktiskt börjar ske saker på politisk nivå, menar Zeidlitz.

Att ge upp är något Ziedlitz inte gör och han fortsätter att uppvakta bland andra Leif Pettersson (S) från Trafikutskottet för att arbetet inte ska stanna av.

Här kan du se en film från Luleå-kortegen, signerad Thorbjörn Johansson (Facebook).

Michael Högberg och Freddy Welle var frontfigurer i Göteborg. Freddy sticker inte under stol med att han var besviken över det låga deltagandet. 55 ekipage varav sju från Mattssons, berättar han.
– Det verkar finnas hur många anledningar som helst till att inte komma, säger han. Kör- och vilotiderna är en vanlig sådan, men den biten går att lösa. Det handlar mycket om att vilja.

HSS:s aktiviteter ger nu effekt i de politiska korridorerna även i Bryssel och han menar att just därför ska vi visa att vi inte tänker släppa taget.
– Ett engagemang i HSS välkomnas inte alltid av uppdragsgivare eftersom vi har rört om rejält i grytan, men det var ju det som var meningen när vi satte igång allt det här, säger Freddy som säger att aldrig förr har de fått så mycket positiv respons från allmänheten med ”tummen upp” och tutande personbilar.

Innan avfärden från Port 4, kom även polis Håkan Klingborg för att önska dem lycka till. Kortegen delades upp i två grupper varav 30-talet ekipage gick genom staden och resten på Söderleden.
– Vid Ullevimotet möttes vi och kunde visa andra trafikanter hur man snyggt väver ihop två rader av fordon, säger Freddy som än en gång tackar deltagarna för en snyggt genomförd kortege som avslutades på Stigs Center.

I Gävle var det Ulf Eliasson som för tredje gången fungerade som spindeln i nätet. Den här gången trodde han till en början att det inte skulle bli någon kortege, men det blev ändå tjugotalet ekipage som samlades – trots hot om snöstorm.
– Många hänvisade till problem med att lösa kör- och vilotider, säger han. Men, man kan ju i så fall ta sin privata personbil eftersom alla fordon är välkomna.

Eliasson kör färdtjänst i yrket och han tycker att fler i taxibranschen borde engagera sig och delta i kortegerna eftersom man dels delar den tunga yrkestrafikens problem och dels drabbas alla av oegentligheterna på vägarna.

Kortegen gick på Kungsgatan genom Gävle och allmänheten var nyfiken, men de behöver få mer information om varför vi demonstrerar, säger Eliasson som riktar ett stort tack till dem som deltog. Något du hade önskat?
– Att polisen varit på plats. Vi talar ju för deras sak också och med blåljus i täten, hade det ständigt återkommande problemet med trafikljus som delar upp kortegen, varit löst, avslutar Eliasson.

Kommande lördag är det dags för ytterligare några korteger. På Facebook kan du läsa mer om bland annat när och varifrån kortegerna avgår.

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-12-12 14:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Här stannar Sverige HSS Korteger Schysta villkor