Fotograf: Transics

Transics lanserar smart verktyg för fjärrdiagnos

Transics International presenterade nyligen en nyhet som de säger kan spara både pengar och tid. Ett verktyg för fjärrdiagnos som är helt märkesoberoende.

På årets Logistik & Transportmässa i Göteborg, träffar vi försäljningschefen Kimmo Lindqvist. Han berättar att Transics FMS-produkter har presenterat Remote Diagnostics för TX Sky. Fjärrdiagnostiken som nu kommer via Wabco, vad gör den annorlunda än det som redan finns på marknaden?
– Den är helt märkesoberoende, säger han omgående. De enda som just nu är i närheten av fjärrdiagnostik är Mercedes, men de är märkesberoende i dagsläget.

Detta system passar alltså oavsett fordonsmärke och det som kommer nu är en liten hårdvarubit som tillverkas av Wabcowürth och som hämtar information direkt inifrån fordonet och om en varningslampa tänds på displayen i fordonet och signalerar att det är fel på något, tar den reda på felet.
– Det kan vara enkla saker som en trasig glödlampa, men även allvarliga saker som exempelvis ett oljeläckage som utlöser indikeringen, säger han. Då går informationen direkt in till kontoret och uppmärksammar dem på att något är fel.

Från kontoret kan man sedan göra en fjärrdiagnostik genom att ”fråga” bilen om vad det är som är fel. Svaret som kommer innehåller inte bara felkoden, utan även förklaringen till vad felet är.
– Föraren behöver inte slå upp felkoden i en instruktionsbok och inte heller behöver han köra in på en serviceverkstad på vinst och förlust för att ta reda på felet, säger Lindqvist.

Även om man bokar en verkstadstid, måste ändå tid läggas på att diagnosticera felet vilket verkstaden debiterar en viss summa för, förklarar han. Med fjärrdiagnostik, kan man skicka bilen till verkstaden tillsammans med en redan gjord diagnostik och felet åtgärdas med en gång vilket spar såväl tid som extra kostnader.
–  Felet kan också vara sådant att det inte behöver åtgärdas omgående, utan kan vänta tills fordonet kommer till åkeriet, eller kanske till nästa service, säger han. Med en diagnos, kan beslutet fattas utan ett verkstadsbesök.

Märkesoberoendet och den färdiga diagnostiken, framhåller Lindqvist som unikt och produkten lanseras fullt ut på marknaden endast genom Transics, mellan kvartal ett och två under 2017, avrundar Kimmo Lindqvist. 

Om artikeln

Publicerad: 2016-11-30 15:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Fjärrdiagnostik IT-teknik Produktnyheter Transics