Genrebild.Fotograf: Göran Rosengren, Arkivbild

Polischef hotade kollega:

Har du pratat om det här med media är du död

Att poliser uttalar sig kritiskt om polisens omorganisation, är inte längre ovanligt. Tvärtom blir de rösterna allt fler och allt mer kritiska. I Sala fick emellertid uttalad kritik en oväntat våldsam reaktion. 

SVT Värmland rapporterar idag om hur polischefen i Sala, Agneta Kumlin, i SVT Västmanland uttalat kritik mot omorganisationen och hade uttalat en oro för att polisen nattetid skulle bli färre.Detta ledde till att Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, tappade konceptet och verbalt hotade Kumlin.

Lena Tysk är tidigare känd för Proffsläsarna genom sin medverkan i Uppdrag Granskning då hon var chef för UC Mitt när programmet tog upp den körkortslöse makedoniern, som blev grunden till Här Stannar Sverige.

Enligt uppgifter till SVT, ska Tysk ha tryckt upp sin mobiltelefon mot Kumlins ansikte och uttalat: ”Har du pratat om det här med media är du död”. Ett antal poliser har oberoende av varandra, bekräftat att Tysk sagt just så.

Proffs ringer runt till kontakter inom polisen i området och får veta att Kumlin varit på sin tjänst i många år och anses vara en schyst chef. Vi ringer upp henne och frågar om det blivit farligare att uttala sig kritiskt mot organisationen. Hon drar på svaret, men formulerar sedan ett uttalande.
– Jag är inte van vid sådant beteende och i morgon ska vi ha ett ledningsmöte där även hon är med, så vi kan reda ut det som skett, svarar Kumlin.

SVT Nyheter Värmland försökte tala med Lena tysk, men hon hade inga kommentarer och lade, efter 30 sekunder, på luren.

Sedan omorganisationen startade, har kritiska röster inom polisen, mot omorganisationen, blivit allt fler och allt högre. Varför Lena Tysk valde att verbalt attackera Agneta Kumlin med så stor kraft, får vi inget svar på då Tysk inte går att nå. Hon har endast en tjänstemobiltelefon med hemligt nummer och alla samtal måste påannonseras via växeln och sedan godkännas av henne.

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-24 16:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Agneta Kumlin Hot Lena Tysk Polischef