Brage introducerades 1954 och har en 6-cylindrig bensinmotor. Den är en relativt ovanlig veteranlastbil idag och detta exemplar har levt ett stilla liv, först inom det militära för att sedan renoveras och bli civil genom Volvo Truck Centers försorg.Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

Volvoauktion gav 130 000 kronor till Kollegahjälpen

Volvo Lastvagnar la ut sin veteranlastbil av modell Brage från 1955 till försäljning på Tradera. Efter en rafflande slutspurt trissades priset upp 30 procent under den sista minuten. Det vinnande budet på 131 100 kronor kom från Eurotank i Finland. Intäkterna går oavkortat till Kollegahjälpen.

För Kollegahjälpen, som stödjer lastbilschaufförer som råkar ut för en traumatisk händelse, är pengarna ett mycket välkommet tillskott som gör det möjligt att utveckla verksamheten till en ny nivå.
– Detta är ett fantastiskt initiativ av Volvo och ett jätteviktigt tillskott. Pengarna kommer att användas till fortbildning och att nå ut med Kollegahjälpens verksamhet, säger Maria Vigren, som är den projektledare på TYA som ansvarar för Kollegahjälpen.

Kollegahjälpen är ett nätverk av åkeriföretagare och förare som hjälper lastbilsförare som har varit inblandade i en trafikolycka eller utsatta för ett rån på sin arbetsplats, att bearbeta sina upplevelser.  

Deltagarna i nätverket har fått genomgå en särskild utbildning för att förstå chockreaktioner och lära sig samtalstekniker. De vet vad det innebär att arbeta på vägen och många av dem har egna erfarenheter att relatera till.
– Bidraget öppnar många möjligheter för oss att utveckla verksamheten som gör skillnad för de som behöver oss, säger Göran Danielsson på Sveriges Åkeriföretag, som även är projektledare på Kollegahjälpen.

På Eurotank är man nu ägare till sin första veteranlastbil. Företaget ställde ut på Elmia Lastbil och det var först på mässan som man uppmärksammade Brage i Volvo Truck Centers begagnatmonter.
– Vi har sedan en tid letat efter en veteranlastbil som vi kan bygga om till tidstypisk tankbil. Denna Volvo Brage passar perfekt och vi kommer att använda den på mässor och kundträffar. Målet är att ha den klar till nästa Elmia Lastbil, säger en nöjd Rainer Vänni, vd för Eurotank Oy. Han lägger till att en ytterlig anledning till köpet var att pengarna går till något bra som Kollegahjälpen.

Lastbilen har levt ett stilla liv, först inom det militära för att sedan renoveras och bli civil genom Volvo Truck Centers försorg.
– Vi har använt den till kundträffar och på veteranlastbilsrallyn. Roligt att den nu tar ytterligare ett steg i karriären, men framför allt känns det bra att vi kan bidra till kollegahjälpens viktiga verksamhet, säger Jan Stridsberg som ansvarar för Volvo Lastvagnars begagnatförsäljning.

 

Om artikeln

Publicerad: 2016-08-29 11:37
Kategori: Nyheter
Taggar: Auktioner Kollegahjälpen Volvo Truck Center